Deli še vedno odrezani od sveta, iščejo preživele

Foto: Profimedia posledice orkana Helene na Floridi Foto: Profimedia poplavljene ulice na Floridi po prihodu orkana Helene Foto: Profimedia posledice divjanja orkana Helene na Floridi Foto: Epa posledice divjanja orkana Helene v Georgii Foto: Profimedia orkan Helene poškodovana cesta v Severni Karolini Foto: Profimedia posledice divjanja orkana Helene v Severni Karolini v mestu Asheville Foto: Epa odpravljanje posledic divjanja orkana Helene v Severni Karolini
Orkan Helene je najhujše neurje, ki je prizadelo ZDA po orkanu Katrina. Iskanje preživelih se nadaljuje, nekateri deli so še vedno odrezani od sveta.
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek obiskal območja zveznih držav Georgia in Florida, ki jih je nedavno hudo prizadel orkan Helene. Biden je, tako kot v sredo v Severni in Južni Karolini, ponovil, da bo zvezna pomoč še naprej na voljo prizadetim v neurju, ki je doslej terjalo več kot 200 življenj, številni ostajajo pogrešani.

Orkan Helene, ki je prejšnji četrtek dosegel obalo Floride in potem povzročil razdejanje še v petih zveznih državah, je sedaj uradno najhujše neurje, ki je prizadelo ZDA po orkanu Katrina leta 2005, ki je zahteval 1392 življenj.

Foto: Profimedia posledice divjanja orkana Helene v Severni Karolini v mestu Asheville

Več kot polovica smrtnih žrtev je v Severni Karolini, ki so jo prizadele velike poplave, o mrtvih pa poročajo tudi iz Južne Karoline, Georgie, Floride, Tennesseeja in Virginije. V mestu s 100.000 prebivalci Asheville še vedno iščejo preživele, območje pa je zaradi plazov, uničenih cest in mostov večinoma odrezano od sveta.

"Vidim vas, slišim vas in žalujem z vami," je v Georgii dejal Biden in obljubil nadaljevanje pomoči. Uničenje na severozahodu Floride si je najprej ogledal iz zraka, nato pa se je sprehodil po skupnosti Keaton Beach, kjer je orkan v četrtek udaril ob obalo s hitrostjo vetrov 225 kilometrov na uro.

Foto: Epa posledice divjanja orkana Helene v Georgii

Biden močnejša neurja pripisal podnebnim spremembam

Več sto tisoč odjemalcev je še vedno brez električne energije. Biden je že v sredo potrdil, da so vse močnejša neurja zagotovo posledica podnebnih sprememb in dodal, da tisti, ki to zanikajo, niso pri zdravi pameti.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki je pred dnevi zatrdil, da zvezna vlada ne pomaga tam, kjer so njegovi volivci, trdi, da so podnebne spremembe prevara.

Biden je v četrtek ob vrnitvi v Belo hišo novinarjem povedal, da prizadete države prejemajo vso pomoč, ki jo potrebujejo. Dodal pa je, da bo moral zvezni kongres potrditi izredno porabo za odpravljanje posledic orkana Helene.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:40 4. Oktober 2024.

    Plebs bo manj mislil in več delal. In zato gre - tudi v ZDA.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.