Curiosity: na Marsu tudi 1.316 Slovencev

Foto: EPA Curiosity Radovednost Foto: EPA posnetki z Marsa Foto: EPA posnetki z Marsa
Nasin raziskovalni robot Curiosity (Radovednost) je na Mars ponesel tudi 1.316 Slovencev, pravzaprav njihovih imen. Nasa je omogočila, da so imena vsakega, ki je to želel, zapisali na poseben čip in ga vstavili v Curiosity.
Oglej si celoten članek

Svoje ime je na poseben čip, ki so ga znanstveniki vstavili v največji raziskovalni laboratorij na dveh kolesih Curiosity (Radovednost), zapisalo 1,24 milijona ljudi ali natančneje 1.246.445. Med njimi je tudi 1.316 Slovencev, kažejo podatki s spletne strani, ki vodi evidenco prijavljenih.

Imena pa niso edina zemeljska stvar, ki jo je Curiosity ponesel na Mars. Na poseben čip so skenirali tudi avtoportret Leonarda da Vincija in nekaj njegovih ključnih del o evoluciji. Prav tako so dodali eseje in slike ljudi, ki so jih zbrali na posebnem natečaju.

Curiosity je na Marsu uspešno pristal včeraj, na planetu bo ostal dve leti in iskal dokaze o tem, ali je tudi na Marsu včasih obstajalo življenje. Curiosity je na pot po vesolju novembra lani poslala raketa Atlas. Nasa je za priprave na misijo porabila deset let in 2,5 milijarde dolarjev. Gre za doslej najdražjo in tehnično najbolj dovršeno misijo na Mars.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.