Človekoljubu dosmrtno ječo

Foto: Žurnal24 Indijsko sodišče je borca za človekove pravice Binayaka Sena obsodilo na dosmrtn
Indijsko sodišče je borca za človekove pravice Binayaka Sena obsodilo na dosmrtno ječo, ker naj bi pomagal maoističnim upornikom. "Sodba lahko dodatno podžge upor," trdijo pri Amnesty International.
Oglej si celoten članek

60-letni zdravnik je bil leta 2007 aretiran v zvezni državi Chhattisgarh in obtožen vodenja vojne proti državi, v petek pa ga je lokalno sodišče obsodilo na dosmrtno zaporno kazen.

Amnesty International (AI) je v odzivu na sodbo sporočil, da je Sen "zapornik vesti" in da je bil obsojen "po zakonih, ki so nedopustno nejasni".

"Dosmrtna zaporna kazen, na katero je bil obsojen Sen, krši mednarodne standarde poštenega sojenja in bo verjetno podžgala napetosti na konfliktnem območju," je opozoril Sam Zarifi iz AI.

Za Sena se je med sojenjem zavzelo tudi 22 Nobelovih nagrajencev, ki so v pismu oblastem v New Delhiju zahtevali izpustitev zdravnika.

Tožilstvo je med sojenjem trdilo, da je zdravnik maoističnim upornikom pomagal vzpostaviti urbano mrežo v zvezni državi Chhattisgarh, ki jo pretresa uporniško nasilje. Sen, ki je vodil zdravstvene domove in učil zdravstvene delavce v Chhattisgarhu, je ves čas vztrajal, da je nedolžen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.