Chavez rešuje Kolumbijo

Foto: Žurnal24 Hugo Chavez in rešena talka Clara Rojas, samo nekaj ur po izpustitvi iz rok upor
Venezuelski predsednik Hugo Chavez je pozval ZDA in evropske vlade, naj prenehajo obravnavati kolumbijske levičarske uporniške skupine kot teroriste.
Oglej si celoten članek
Chavez je dejal, da sta gverilski gibanji Farc in ELN vojski s političnimi interesi in takšna bi morala biti tudi njihova prepoznavnost. Chavezov govor je potekal le dan po tem, ko je pomagal pri izpustitvi dveh talcev, ki sta bila več kot pet let v priporu upornikov Farc.

Samo nekaj dni po tem, ko je pomagal pri osvoboditvi dveh talk, Clare Rojas in Consuele Gonzalez , je Chavez uporabil svoj vsakoletni govor za apeliranje na kolumbijskega konservativnega predsednika Alvara Uriba . Chavez je Uriba opozoril, da je čas za priznanje in definiranje skupin Farc in ELN kot uporniške sile v Kolumbiji in ne teroristične skupine, in ga pozval, naj enako zahteva od evropskih sil in ZDA.

Člani revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije – FARC. © AFP

 
Bolečina in revščina
Uriva je ob pozivu dejal, da so uporniki teroristi, ki so ustanovili svoje frakcije na podlagi tihotapljenja kokaina, poleg tega so novačili otroke in podtikali mine z namenom spodkopavanja demokratično izvoljene vlade. "Edina stvar, ki so jo povzročili, so bile premestitve, bolečina, nezaposlenost in revščina ," še dodaja Uriba.


Izpust Rojasove in Gonzalezove je bil sicer največji izpust v kolumbijskem konfliktu od leta 2001. Farc je dejal, da je z enostransko potezo pokazal pripravljenost na pogajanja o izpustu še preostalih talcev. Venezuelski predsednik je dejal, da bi rad ponovil uspeh z nadaljnjimi izpustitvami, medtem ko je bil Uriba zelo previden z nadaljnjo vpletenostjo Chaveza v kolumbijske zadeve.

Farc in manjši ELN naj bi se sicer bojevala za bolj pošteno razdelitev bogastva. Leta 2002 se je EU pridružila ZDA v opredelitvi Farca kot teroristične skupine.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.