Četrtina nepremičnin na Hrvaškem v roke tujcem, največ kupujejo Slovenci

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na Hrvaškem močno upadla prodaja nepremičnin, kot zanimivost pa: vsako četrto nepremičnino kupi tujec, med njimi trenutno prednjačijo Slovenci.
Oglej si celoten članek

Novinarski kolegi iz HRT ugotavljajo, da se zaradi vse višjih cen na Hrvaškem trgovanje z nepremičninami pri naših južnih sosedih močno ohlaja. Povprečna cena za kvadratni meter na Hrvaškem dosega 2326 evrov, v prestolnici, torej Zagrebu, pa skoraj 2700 evrov, ugotavljajo statistiki. 

Zaradi dragih novogradenj in vse višjih cen nepremičnin se je tako zaustavilo trgovanje z nepremičninami. Statistika prvega polletja pa, tako HRT, kaže, da skoraj četrtino vseh nepremičnin na Hrvaškem kupijo tujci, med njimi prednjačijo Slovenci, ugotavljajo.

"Padec števila transakcij se kaže v celotni Hrvaški, nekje nekoliko bolj, nekje drugje nekoliko manj. Nemci v prvem polletju niso bili glavni kupci, pač pa Slovenci. Zdi se, da bo tudi v prihodnje še prihajala do upočasnitve trgovanja, ne pričakujemo krize, a prišla bo korekcija cen," ocenjuje predsednik Združenja za poslovanje z nepremčninami Dubravko Ranilović. HRT navaja podatke finančne uprave, ki kaže upad transakcij pri trgovanju z nepremičninami za več kot 20 odstotkov.

Podobno kot pri nas potencialnim kupcem nepremičnin na roko na Hrvaškem ne gredo vse višje obrestne mere za kredite. "Če primerjamo letošnji avgust z lanskim, smo imeli za 20 odstotkov manj zainteresiranih kupcev, ki bi si ogledali nepremičnino," je za HRT pojasnil Boro Vujović, lastnik ene od hrvaških agencij za nepremičnine. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:23 26. September 2023.

    Sedaj prihaja čas, da jih dobro obdavčijo. Turistična sezona je mimo in kockasti nujno potrebujejo dodaten denar za preživetje. Bogati …

  • 09:22 26. September 2023.

    Pol savudrije je že od slovencev

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.