Cene bodo višje

Finančni ministri EU so na neuradnem zasedanju v Nici med drugim spregovorili o vse višjih cenah hrane in nafte, pa tudi o razvoju sistema znižanih stopenj davka na dodano vrednost.
Oglej si celoten članek

Finančni ministri so se skušali izogniti besedi recesija, je po koncu srečanja deja državni sekretar na finančnem ministrstvu Žiga Lavrič, ki se je udeležil zasedanja in dodal, da "glede prihodnosti nihče natančno ne ve, kaj se bo zgodilo“.

 
 

Ne bomo sedeli križem rok.

Christine Lagarde, francoska finančna ministrica

 
Predsedujoča, francoska finančna ministrica Christine Lagarde je dejala, da so se države strinjale, da se gospodarstvo trenutno sooča s številnimi šoki, ki jih bo Evropa poskušala rešiti s strategijo štirih stebrov. Prvi steber po njenih besedah predstavlja stroga fiskalna politika in spoštovanje pakta o stabilnosti in rasti, nato reforme, potem podpora Evropske investicijske banke (EIB) malim in srednjim podjetjem ter končno tudi ukrepanje na finančnih trgih.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia in predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet sta opozorila na drugotne učinke inflacije. Ministri zaupajo ECB, da bo ustrezno ukrepala, "moramo pa se vsi zavedati, da bodo cene hrane in nafte višje, kot smo jih bili navajeni“, je jasno povedal Lavrič.

"Vsi bi radi jedli“
Lavrič meni, da so cene višje zaradi Indije in Kitajske z ogromno populacijo. "Vsi ti ljudje bi radi jedli tako kot mi in vozili avtomobile kot mi. In jasno je, da bo prišlo do dviga cen," je poudaril. Slovenska vlada je že sprejela denimo ukrep enkratne pomoči upokojencem z najnižjimi pokojnimami, je dodal.

O nadzoru in DDV
Razpravljali so tudi o odprtih vprašanjih finančnega nadzora. Podali so dva predloga, ki posegata v pristojnosti nadzornikov in spreminjata ureditev nadzora nad zavarovalniškim in bančnim trgom v EU. Do leta 2012 bodo evropske finančne instutucije poročale svojim nadzornikom v enotnem formatu. S tem so se zavezali, da bodo vsi nadzorniki imeli enak osnovni nabor podatkov o finančnih institucijah, ki bodo primerljivi med državami.

Evropska komisija bo do oktobrskega formalnega zasedanja ECOFIN pripravila podrobnejšo analizo z ekonomskimi posledicami predlaganih nižjih stopenj DDV. Slovenija je opozorila, da je treba iskati rešitve, ki so usmerjene v večjo preglednost, enovitost in administrativno poenostavitev sistema, ki bo zagotavljal nemoteno delovanje notranjega trga.

O nafti tudi v prihodnje
Srečanje so zaključili z razpravo o gospodarski situaciji in cenah nafte. Cene nafte so v letošnjem letu dosegle rekordne vrednosti, razlog zanje pa je razmerje med ponudbo in povpraševanjem. Deloma je k visokim cenam nafte pripomogel tudi padajoči tečaj ameriškega dolarja in pestro dogajanje na finančnih trgih. 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.