Hrvaški spletni portal 24sata je zbral nekaj najbolj nenavadnih izkušenj hrvaških gostincev in turističnih delavcev. Zgodilo se jim je že marsikaj, od tega, da so odšli iz lokala, ne da bi plačali, do naročila zgolj petih rezin limone, ledu in dveh rezin kruha.
Ena od gostij je natakarju dejala, da bo jedla kosilo in je deset minut temeljito pregledovala jedilnik. Pripravili so ji pribor, nato pa je naročila dve rezini kruha, oljčno olje, skodelico vode, led in pet rezin limone.
Začimbe in olje so v lokalu brezplačni, prav tako rezine limone, za kruh je plačala štiri kune oz. 54 centov.
Eden naroči pivo, drugi gledajo
Zgodi se, da se za mizo usedejo štirje turisti, eden naroči pivo, ostali pa gledajo. Družina iz vzhodne Evrope je naročila štiri dekagrame pršuta. Ko so videli, da je to komaj za sendvič, so naročilo dopolnili.
Poln zanimivih zgodbic je gostinec Raul Bašič iz Splita, ki v gostinstvu dela že 26 let. Postregel je že vroč kamilični čaj s smetano, se jezil na skupino 15 Italijanov, ki so zavzeli lokal, da bi pojedli sendviče in uporabili njihov WC, naročili pa le dve kavi. Najbolj od od vseh so ga razjezili tisti, ki so brez plačila zbežali iz lokala.
Splitski chef Antonio Topčić, ki je že delal v več hrvaških restavracijah, je za portal povedal, da največkrat družine naročijo eno porcijo, obrok pa popravijo z brezplačnim krihom, začimbami in vodo.
Njegov kolega je že pripravljal eno pizzo za 12 Kitajcev in eno porcijo sira z dodatnimi naročili kruha in kozarcev vode, ki niso bili na ceniku, za pet Čehov.
Če se nekdo usede, da poje svoje sendviče pa naroči kako vodo zraven... kaj pa je tu spornega? Sicer nekih …
Seveda ni prav, da se poje in spije, potem pa se ne plača računa. To je podlo. Zavedajmo se, da …
Z bratom in enim prijateljem smo v Punatu nekoč goljufivo natakarico, ki je že prvi dan njene službe nameravala oguliti …