Če ga zdaj ubijejo, je kalifat mrtev

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Humanitarni delavci se pripravljajo na dolgo napovedani eksodus civilistov iz Mosula, ki je v rokah džihadistov, v torek pa so vanj vkorakale iraške sile. Potekajo bitke dobesedno za vsako ulico. Če je v mestu voditelj samooklicane Islamske države, bodo boji še srditejši, se bojijo opazovalci.
Oglej si celoten članek

Več tisoč ljudi je zaradi bojev okrog Mosula moralo zapustiti domove. Številka pa bi se lahko v prihodnjih dneh še povečala. Irak je operacijo za zavzetje Mosula, ki je v rokah Islamske države od leta 2014, začel 17. oktobra, v torek pa so iraške oblasti sporočile, da so njihove posebne enote prodrle v Mosul, poroča STA.

"Pripravljamo se na najslabše. Življenja 1,2 milijona civilistov so ogrožena, prihodnost celega Iraka je na tehtnici," je izjavi za javnost povedal direktor norveškega begunskega sveta v Iraku Wolfgang Gressmann. "Ljudje v in zunaj Mosula živijo v negotovosti, nočni mori skoraj dve in pol leti. Vsi smo odgovorni, da temu naredimo konec," še opozarja Gressmann.

"Če ga ubijemo, je kalifat mrtev"

Po nekaterih informacijah je v mestu tudi Abu Bakr al- Baghdadi, samooklicani kalif Islamske države. Po besedah visokih kurdskih predstavnikov več informacij govori v prid temu, da je voditelj in glavna avtoriteta Islamske države dejansko v tem mestu.

"Baghdadi je v Mosulu. V primeru njegove smrti bi prišlo do razpada celotnega sistema Islamske države." V tem primeru bi morala Islamska država, sredi pomembne bitke, ki jo izgublja, izbrati novega voditelja, ki bi v vsakem primeru užival bistveno manjšo avtoriteto, kot jo uživa Baghdadi, ki je leta 2014 ravno po zavzetju Mosula razglasil kalifat.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • mph
    14:38 2. November 2016.

    Sem ti dal plus, čeprav je ta norija z imigranti in kar so nam zakuhali, edino, kar me sicer moti. …

  • 11:02 2. November 2016.

    Daleč od tega da je Kalifat mrtev. Postal bo mit, kot naprimer kralj Artur in Camelot. Ta mit bo živel …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.