Časniki umolknili zaradi predsednika

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zaradi ukrepov predsednika Mohameda Mursija več neodvisnih in opozicijskih časnikov v Egiptu ta teden ne bo izhajalo.
Oglej si celoten članek

Za tovrsten protest so se odločili zaradi Mursijeve "diktature".

Črne naslovnice

Več časnikov, med njimi Al Masri al Jum, Al Vatan in Al Tahrir je danes izšlo z naslovnicami črne barve s sliko časnika v obliki človeka, vklenjenega v zaporniški celici, in napisom "Ustava, ki ukinja pravice in vklenja svoboščine. Ne diktaturi". Jutri naj ne bi izšlo kakih 11 časnikov.

Na Tahrirju 11. dan protestov

Do tovrstnega protesta medijev prihaja na 11. dan demonstracij na trgu Tahrir v Kairu. Demonstranti so se tam utaborili, potem ko je Mursi izdal odloke, s katerimi si je med drugim občutno razširil pristojnosti in sodiščem prepovedal razpustitev ustavodajne skupščine, v katerih imajo večino islamisti.

Sledilo je pospešeno sprejemanje osnutka nove ustave, ki bo nadomestila staro, potem ko se ta od strmoglavljenja bivšega predsednika Hosnija Mubaraka v začetku lanskega leta ne izvaja več. Ustavodajna skupščina je osnutek kljub kritikam sprejela v petek in ga posredovala Mursiju, ki je nato v soboto za 15. december razpisal referendum o ustavi.

Stavka zaradi psihičnih pritiskov

Sodniki so v nedeljo napovedali, da bodo ta referendum bojkotirali oziroma ne bodo nadzirali njegove izvedbe, a je vrhovni sodni svet danes ta poziv k bojkotu že zavrnil. 

Tudi egiptovsko ustavno sodišče je sporočilo, da zaradi "psiholoških in materialnih pritiskov" z današnjem dnem začenjajo časovno neomejeno stavko. Za ta korak so se ustavni sodniki odločili, potem ko je poslopje sodišča, medtem ko bi moralo to odločati o zakonitosti ustavodajne skupščine, v nedeljo obkrožilo na tisoče islamističnih protestnikov, privržencev Mursija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 16:37 4. December 2012.

    Saj tako se bo začelo tudi pri nas. Prvi rajh janeza, vsi ostali drugače misleči pa v lager.

  • 07:22 4. December 2012.

    Te ovce, ki se sprehajajo po Mb, ne vedo, kaj je to kreditni krč... Hočejo nestabilno državo. Ne sicer ovčke, …

  • 23:58 3. December 2012.

    Bodimo precizni pri izražanju. Nekateri mediji in protestniki so omenjali iste metode nenasilnega protesta, kot so jih uporabili v Egiptu, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.