Bush napoveduje umik

Foto: Žurnal24 Ameriški vojaki naj bi se iz Iraka vrnili domov.
Predsednik ZDA George Bush napoveduje umik približno 8000 vojakov iz Iraka. Do umika naj bi prišlo v prihodnjih nekaj mesecih.
Oglej si celoten članek

Bush naj bi odločitev sprejel na podlagi priporočila najvišjih vojaških častnikov, med njimi tudi generala Davida Petraeusa, vodje ameriške vojske v Bagdadu. V prihodnjih mesecih naj bi se domov vrnilo 3400 vojakov, februarja pa še preostalih 4600. "Skupaj se bo domov vrnilo 8000 ameriških vojakov. Če se bo napredek v Iraku nadaljeval, general Petraeus in naši vojaški vodje menijo, da bodo v prvi polovici leta 2009 možni nadaljnji umiki enot," je prepričan Bush.

Umik vojakov naj bi bil posledica zmanjšanja nasilja v Iraku. Zmanjšalo se je tako število civilnih žrtev kot tudi število samomorilskih napadov.

Vojaki v Afganistan
Medtem ko Bush napoveduje umik iz Iraka, pa ameriška vojska namerava še bolj okrepiti svojo prisotnost v Afganistanu. Število ameriških vojakov v tej državi se je v zadnjih dveh letih povečalo z 20 na 31 tisoč. Nove okrepitve bodo tja prispele že novembra. Njihova naloga bo pomagati koalicijskim silam v boju s teroristi in skrajneži.

Ameriški predsednik priznava, da so tudi ameriške sile včasih odgovorne za žrtve med civilisti tako v Iraku kot v Afganistanu. "Predsedniku Karzaju sem dal besedo, da bo Amerika tesno sodelovala z afganistansko vlado pri zagotavljanju varnosti prebivalstva," dodaja Bush.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.