Brexit: pripravite se na črni scenarij

Foto: EPA Brexit Foto: Profimedia Brexit zastavica velika britanija
Evropska komisija bo danes predstavila celovit sveženj informacij o pripravah na brexit brez dogovora.
Oglej si celoten članek

Natanko sto dni do načrtovanega brexita je namreč usoda ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu izjemno negotova. Pospešitev priprav na črni scenarij so sicer v torek napovedali tudi v Londonu.

Zaradi negotove usode ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu so voditelji 27 članic EU konec minulega tedna v Bruslju pozvali k pospešitvi prizadevanj za vsesplošno pripravljenost na posledice britanskega izstopa, upoštevajoč vse možne izide.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je napovedal, da bo komisija danes objavila vse informacije o pripravah na brexit brez dogovora, ki je po ocenah številnih voditeljev članic unije vse verjetnejši.

Priprave na črni scenarij so pospešili tudi na Otoku. Britanska premierka Theresa May je v torek napovedala, da je načrtovanje za možnost izstopa brez sporazuma "operativna prioriteta", čeprav splošna prioriteta ostaja potrditev ločitvenega sporazuma.

Foto: EPA Theresa May

Britanski parlament naj bi o ločitvenem sporazumu glasoval v drugi polovici januarja. Mayeva pred tem pričakuje pogovore z unijo o dodatnih zagotovilih za pomiritev pomislekov britanskih poslancev glede spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku.

A v Evropski komisiji poudarjajo, da niso načrtovani nikakršni sestanki. V Bruslju tudi ponavljajo, da so voditelji 27 članic minuli teden v pomoč Mayevi opredelili zagotovila, ki jih je mogoče opredeliti, in da novih pogajanj zagotovo ne bo.

Sedemindvajseterica je minuli teden med drugim obljubila, da si bo prizadevala, da ne bo treba uporabiti spornega varovala in da se bodo v primeru podpisa izstopnega sporazuma čim prej začela pogajanja o sporazumu o prihodnjih odnosih.

Na Otoku je medtem burno. Vodja britanskih opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je vložil predlog glasovanja o nezaupnici Mayevi, ki ga vlada ni dolžna upoštevati. Je pa tudi pod pritiski, naj vloži uradni predlog za nezaupnico vladi, ki bi terjal glasovanje.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.