Bo Zemlja še bolj razpokala?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Serija močnih potresov, ki so aprila prizadeli obalo Sumatre, so znak, da se s tektonskimi ploščami dogajajo spremembe.
Oglej si celoten članek

Kot so v reviji Nature journal zapisali strokovnjaki, zadnji potresi, največji je imel magnitudo 8.7, pričajo o velikih spremembah na dnu oceana, zaradi katerih se lahko zgodi, da se bo indoavstralska plošča prelomila. To se sicer ne bo zgodilo v kratkem. "Ta proces se je verjetno začel že pred 10 milijoni let. Lahko si predstavljate, kako dolgo bo trajalo, da se to dejansko zgodi,“ pravi znanstvenik Matthias Delescluse, eden od treh avtorjev članka o teh tektonskih spremembah.

Se pa je zaradi močnega aprilskega potresa na štirih mestih (pod Indijo in Avstralijo) že vdrl plašč Zemlje. Razpoke so 180 kilometrov dolge in 90 kilometrov globoke. "To je bil eden najbolj nenavadnih potresov, ki smo jim bili priča,“ je izjavil prof. dr. Thorne Lay. Sumljivi so bili še zlasti horizontalni premiki tal. Kamnine se namreč ponavadi med potresom premikajo vertikalno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.