Blinken pozval Netanjahuja k pogovorom o premirju

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Državni sekretar ZDA Antony Blinken je v Izraelu pozval premierja Benjamina Netanjahuja, naj nedavni uboj vodje gibanja Hamas Jahje Sinvarja izkoristi za pogovore o premirju v Gazi.
Oglej si celoten članek

"Državni sekretar je poudaril, da bi moral Izrael izkoristiti svojo uspešno akcijo, s katero je pravično opravil z Jahjo Sinvarjem, in zagotoviti izpustitev vseh talcev ter končati konflikt v Gazi na način, ki bo zagotovil trajno varnost tako za Izraelce kot Palestince," je po pogovorih Antonyja Blinkna z Benjaminom Netanjahujem sporočil ameriški State Department.

Blinken je poudaril tudi, da "mora Izrael sprejeti dodatne ukrepe za ohranitev in povečanje dotoka humanitarne pomoči v Gazo ter zagotoviti, da pomoč doseže civiliste po vsej Gazi," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP še sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Netanjahu je medtem v pogovorih poudaril, da bi "odstranitev vodje Hamasa Jahje Sinvarja lahko pozitivno vplivala na vrnitev talcev", so po srečanju sporočili iz urada izraelskega premierja. Dodali so, da sta z Blinknom govorila tudi o vprašanju upravljanja Gaze po vojni.

Izraelski premier in ameriški državni sekretar sta po navedbah Netanjahujevega urada govorila tudi o "grožnjah s strani Irana in morebitnem skupnem odzivu nanje", pri čemer se je Netanjahu zahvalil Blinknu za "podporo ZDA v boju proti iranski osi zla".

Prizadevanja za diplomatsko rešitev konflikta v Libanonu

Blinken je danes z obiskom v Izraelu začel turnejo po Bližnjem vzhodu, ki bo predvidoma trajala do petka. Državni sekretar ZDA bo v sredo odpotoval v Jordanijo, kjer bo med drugim osrednja tema dobava humanitarne pomoči v Gazo. V okviru turneje naj bi si prizadeval tudi za diplomatsko rešitev konflikta v Libanonu.

To je za Blinkna sicer že 11. potovanje na Bližnji vzhod, odkar je pred nekaj več kot letom dni izbruhnila vojna v Gazi, in prvo, odkar se je konec prejšnjega meseca v Libanonu zaostril konflikt med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:19 22. Oktober 2024.

    Uuu sedaj pa bo nekaj !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.