Ameriška so pota Gospodova

Foto: Žurnal24 George Bush in njegova soproga Laura sta vrhovnega cerkvenega predstavnika priča
Papež Benedikt XVI. je ob svojem prvem uradnem obisku v ZDA doživel zelo lepo dobrodošlico.
Oglej si celoten članek

Nemški papež je prvi poglavar Rimskokatoliške cerkve po 30 letih, ki se mudi na obisku v Beli hiši. Ob tem dogodku je pozval k mirni rešitvi svetovnih kriz. Papežu je ob svojem 81. rojstnem dnevu, ki ga praznuje prav 16. 4., večtisočglava množica zaželela vse najboljše.

Papeža je sprejel ameriški predsednik George Bush, pred Belo hišo pa se je zbralo približno 9000 ljudi, kar je ena največjih množic ob kakem dogodku v zgodovini Bele hiše. "Ob svojem rojsten dnevu ste si izbrali Ameriko. In prav rojstne dneve ponavadi preživimo v krogu najbližjih prijateljev, zato je celoten ameriški narod počaščen, da ta poseben dan preživljate v naši družbi," je ob tem dejal Bush. Papež je izrazil hvaležnost za ameriško povabilo. "Vesel sem, da sem lahko v vaši sredi in molim, da bi vsemogočni potrdil ta narod in te ljudi v miru, pravici in blaginji," je še dodal prvi mož Rimskokatoliške cerkve in svoj govor zaključil z besedami "Bog blagoslovi Ameriko."

Pereča vprašanja v ozadju
Nobeden od voditeljev ob tem ni posebej izpostavil vprašanj smrtne kazni, vojne v Iraku in metod zasliševanja ameriške obveščevalne službe Cia, v katerih se Busheva administracija in Vatikan razhajata. Kljub vsemu je papež glede pet let trajajoče vojne v Iraku in naraščanju trenj med ZDA in Iranom pozval k podpori potrpežljivim prizadevanjem mednarodne diplomacije, ki si prizadeva za rešitev konfliktov.

Bush se je ob tem dotaknil tudi globalnega boja proti terorizmu. "Potrebujemo vaše sporočilo, da je bog ljubezen in da je ta ljubezen najvarnejša pot da človeka rešimo pred fanatizmom in terorizmom," je dejal Bush.

Benedikt XVI. je tako z današnjim obiskom postal drugi papež, ki je obiskal Belo hišo, sicer pa je to prvi obisk papeža v Beli hiši po 29 letih. Voditelja sta se sešla tudi na zasebnem 45-minutnem srečanju v znameniti ovalni sobi Bele hiše. Že na letu iz Vatikana v ZDA se je papež dotaknil ene najbolj občutljivih tem tokratnega obiska. Ameriško katoliško cerkev so v zadnjem času pretresali pedofilski škandali, zaradi česar je papež dejal, da je "globoko osramočen" in da bo storil "vse, kar je mogoče, da zaceli to rano".

V Washingtonu se bo papež mudil še v četrtek, ko bo maševal na baseballskem stadionu moštva Washington Nationals, se na Katoliški univerzi Amerike srečal z voditelji ameriških katoliških univerz in fakultet ter sodeloval na medverskem srečanju s predstavniki budistične, muslimanske, hindujske, judovske in drugih ver. V petek zjutraj bo Benedikt XVI. odpotoval v New York.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.