Al Kaida pripravlja jedrski 11. 9.?

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Mednarodna teroristična organizacija Al Kaida novači znanstvenike za izdelavo radioaktivne "umazane" bombe, razkrivajo tajni diplomatski dokumenti, ki jih je objavil WikiLeaks.
Oglej si celoten članek

Predstavniki članic Nata so na srečanju januarja leta 2009 obravnavali skrivno poročilo, da Al Kaida pripravlja načrte za izdelavo jedrske bombe, s katero bi napadli britanske vojake v Afganistanu, poroča Daily Telegraph, ki povzema razkrite dokumente WikiLeaksa.

Tajno poročilo vsebuje tudi dokumente Al Kaide, ki so jih našli leta 2007 in ki razkrivajo, da je organizacija na področju bioterorizma opravila velik napredek.

Neki svetovalec za indijsko nacionalno varnost pa je junija 2008 Američanom sporočil, da imajo teroristi dovolj tehničnega znanja in naprav za izdelavo orožja ter dostop do potrebnih materialov.

Tihotapljenje jedrskega materiala
Ameriške ambasade v tujini so tako v Washington poslale opozorila o tihotapljenju jedrskega materiala po Evropi, Afriki in Bližnjem vzhodu. Tajno poročilo tako omenja primer iz Rusije, ko so cariniki pri pregledu vlaka na kazahstansko-ruski meji odkrili jedrski material. V Ugandi so visoko obogateni uran pretihotapili z avtobusom, v Lizboni pa je neki prodajalec ponujal radioaktivni material, ki je bil ukraden v Černobilu.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je leta 2008 opozorila ZDA, da se svet sooča z grožnjo "jedrskega 11. septembra", če skladišča urana in plutonija ne bodo bolje zavarovana pred teroristi.

Napad z biološkim orožjem
Teroristom pa so poleg tega vse bolj dostopni tudi laboratoriji za izdelavo biološkega orožja v Pakistanu. Poročilo tako opozarja, da bi lahko teroristi uporabili antraks, povzročili pa bi lahko tudi epidemijo črnih koz in gripe.

Zaloge virusa danes uradno obstajajo le še v dveh posebej zavarovanih laboratorijih v ZDA in Rusiji. Po mnenju tajnega dokumenta sta prav ti dve lokaciji v največji nevarnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.