Afriška mediacija je padla

Foto: Žurnal24 Afriški pogajalci v Abidžanu
Poskus afriške mediacije v Slonokoščeni obali padel v vodo. Sarkozy: Francoske enote ne bodo posredovale.
Oglej si celoten članek
Slonokoščena obala je po državljanski vojni leta 2002 razpadla na dva dela. S posredovanjem ZN so leta 2007 sklenili dogovor o vnovični združitvi in na volitvah 28. novembra je zmagal Ouattara, ki ima svojo volilno bazo na uporniškem severu. Zmago Ouattare sta potrdili tako AU kot Ecowas, a se Gbagbo s tem ni sprijaznil in noče sestopiti z oblasti.

"Politična kriza v Slonokoščeni obali ostaja na mrtvi točki, kljub mediaciji afriških voditeljev," je po srečanju z afriškimi posredniki, ki so v ponedeljek v nigerijskem Abidžanu poskušali doseči mirno rešitev krize, dejal nigerijski predsednik Goodluck Jonathan.

Pogajalci Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas), ki so bili v enem tednu že dvakrat v Slonokoščeni obali, so Boni Yayi iz Benina, Pedro Pires z Zelenortskih otokov in Ernest Bai Koroma iz Sierre Leone. V ponedeljek se jim je pridružil še kenijski premier Raila Odinga, ki zastopa Afriško unijo (AU).

Pogajalci so poskušali prepričati samooklicanega predsednika Slonokoščene obale Laurenta Gbagboja k odstopu, da bi oblast lahko prevzel na novembrskih volitvah izvoljeni Alassane Ouattara.

"Nadaljevali bomo pogovore, a stališče Ecowasa ostaja enako, kot smo ga sporočili 24. decembra," je povedal Jonathan. Takrat so voditelji 15 držav Ecowasa odločili, da bodo, če se Gbagbo ne bo umaknil, vojaško posredoval.

V Slonokoščeni obali je okrog 9000 pripadnikov mirovnih sil ZN ter 900 francoskih vojakov.

Prepričan je, da se kriza v državi ne bo hitro rešila. "Potrebnega bo veliko mednarodnega pritiska," je dejal.

Francoski presednik Nicolas Sarkozy je medtem poudaril, da francoske enote, ki so nastanjene v tej afriški državi, tam niso zato, da bi posredovale v notranjih konfliktih.

Kriza v državi, ki traja že od novembrskih volitev, je zahtevala že skoraj 200 življenj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.