70 let od napada na Pearl Harbor

Foto: Reuters Pearl Harbor Foto: Reuters Pearl Harbor Foto: Reuters Pearl Harbor Foto: Reuters Pearl Harbor Foto: Reuters Pearl Harbor Foto: Reuters Pearl Harbor Foto: Reuters Pearl Harbor
V ZDA obeležujejo 70. obletnico napada Japonske na Pearl Harbor. Po vsej državi bodo danes v spomin na dogodek spustili zastave na pol droga. Spomnili se bodo vseh 2.400 žrtev.
Oglej si celoten članek

Japonski imperij je 7. decembra 1941 ob 7.55 po lokalnem času začel letalski napad na ameriško tihomorsko ladjevje v oporišču Pearl Harbor na Havajih. V dveh zračnih napadih je bilo uničenih in poškodovanih vseh osem ameriških bojnih ladij, štiri so se potopile. Umrla sta 2.402 ameriška vojaka – od tega polovica, ko je razneslo skladišče streliva na bojni ladji Arizona. Na japonski strani je bilo ubitih le 65 vojakov. Namen napada je bil oslabiti ameriško tihomorsko ladjevje, tako da se ne bi moglo vmešavati v njihove vojaške akcije v Jugovzhodni Aziji.

Z napadom na Pearl Harbor so ZDA aktivno vstopile v drugo svetovno vojno, ki je v bistvu šele s tem postala svetovna. Tedanji ameriški predsednik Franklin Roosevelt je napad obsodil in "na dan, ki bo v zgodovini ostal zapisan kot sramoten," razglasil vojno proti Japonski. Že čez tri dni so ZDA začele boj tudi proti Evropi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 00:23 9. December 2011.

    poslušaj, te stvari so pisale ravno na novicah na internetu pred kakim letom. jaz spremljam vse , kar se dogaja …

  • 17:03 8. December 2011.

    debil prfuknen ! a so jih kitajci tud izzival, da so med zasedbo mandžurije pobili več kot milijon ljudi? bebec...

  • 10:44 8. December 2011.

    zda so se na vsak način hotele zaradi naložb udeležiti vojne, kar počnejo že več kot sto let. zato so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.