2,6 mrd ljudi brez ustreznega WC

Foto: Žurnal24 Takšna stranišča si prebivalci držav v razvoju zaradi pomanjkanja denarja in vod
V indijski prestolnici New Delhi poteka konferenca o sanitarijah, na kateri predstavniki iz 40-ih držav iščejo rešitve za ureditev sanitarij v nerazvitih državah.
Oglej si celoten članek

Po nekaterih podatkih kar 2,6 milijarde svetovnega prebivalstva nima dostopa do ustreznega WC-ja. Zato bodo poskušali državniki na štiri dnevnem srečanju poiskati rešitve, ki bi revnejšim državam po svetu omogočile čimprejšnjo namestitev primernih sanitarij. Združeni narodi si namreč želijo, da bi do leta 2015 prepolovili število prebivalstva brez ustrezno urejenih sanitarij in do leta 2025 dokončno odpravili ta problem.

V Indiji na WC tudi blizu železniških tirov

Angleška organizacija WaterAid je s svojimi akcijami, s katerimi želi omogočiti čim več ljudem tako dostop do čiste pitne vode kot primernih sanitarij, v Indiji uredila že marsikatero stranišče. © WaterAid

 
Bindeshwar Pathak iz indijske nevladne organizacije, ki promovira uporabo nizkocenovnih stranišč v Indiji je dejal, da največje pomanjkanje stranišč trpijo prebivalci azijskih, afriških in latinskoameriških držav. Po besedah Pathaka se to najbolj vidi, če po Indiji, kjer dostopa do stranišč nima 700 milijonov ljudi, potujete z vlakom. Zgodaj zjutraj mnogo indijskih vaščanov opravijo malo in veliko potrebo kar blizu železniških tirov. Drugi za to uporabijo svoja polja, gozdove oziroma katerikoli prostor, ki ga najdejo. Največ problemov pri tem pa imajo ženske, saj te večinoma zaradi želje po zasebnosti malo in veliko potrebo opravijo še pred zoro ali pa zvečer. Pri tem pa so še posebaj ranljive, saj so zaradi tega bolj izpostavljene boleznim, velikokrat pa so tudi žrtve posilstva. 

Velika finančna sredstva
Največji problem pri hitrejšem razreševanju omenjenega problema je predsvem denar. Veliko držav v razvoju si namreč ne more privoščiti izgradnje takšnih stranišč, kot jih poznamo na Zahodu. Kljub temu pa se v Indiji že počasi premika tudi na tem področju, saj je mogoče v tamkajšnjih trgovinah že za slabih 18 ameriških dolarjev kupiti tradicionalno indijsko stranišče, ki pri tem porabi zelo malo vode.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.