11 let zaradi podpiranja terorizma

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sodišče v Etiopiji je švedska novinarja obsodilo na 11 let zapora zaradi podpiranja terorizma in nezakonitega vstopa v državo. Novinarja sicer priznavata, da sta bila v stiku z etiopskimi uporniki, zavračata pa obtožbe o terorizmu.
Oglej si celoten članek

Poročevalca Martina Schbbyeja in fotografa Johanna Perssona so 1. julija aretirali v etiopski regiji Ogaden v družbi etiopskih upornikov, potem ko sta vstopila v Etiopijo iz Somalije. Tožilstvo je za Šveda zahtevalo zaporno kazen 18 let in pol.

Novinarja priznavata, da sta v Etiopijo vstopila nezakonito in da sta bila v stiku z etiopskimi uporniki iz Narodne osvobodilne fronte Ogadena, zavračata pa obtožbe, ki se nanašajo na terorizem. Med njimi so očitki o urjenju za ravnanje z orožjem.

Persson je poudaril, da sta bila v stiku z uporniki samo iz poklicnih razlogov, in sicer so bili del njunega preiskovanja dejavnosti švedske naftne družbe Lundin Oil, o čemer sta pripravljala prispevek. Tako naj bi se novinarja že pred prihodom v Etiopijo v Londonu in Nairobiju sešla z vodji upornikov, v Etiopiji pa še s skupino kakih 20 pripadnikov omenjene uporniške skupine.

Proces proti švedskima novinarjema so že obsodili v njuni domovini in v več organizacijah za človekove pravice. Švedski premier Fredrik Reinfeldt je dejal, da sta novinarja nedolžna in da bi ju morali izpustiti.

V ozadju trenja znotraj Etiopije

Uporniki ONLF se od leta 1984 borijo za neodvisnost regije Ogaden na jugovzhodu Etiopije, ker jo po njihovem mnenju oblasti v Adis Abebi zapostavljajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.