Olimpijski podprvak se je oglasil po koncu dveletne kalvarije

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Švicarski kolesar Mathias Flückiger, dobitnik srebrnega odličja na OI v Tokiu, si lahko končno oddahne.
Oglej si celoten članek

Olimpijski podprvak v gorskem kolesarstvu iz Tokia Mathias Flückiger se je po dveh letih hudega boja opral suma dopinške kršitve.

Odločitev je uradna, poročajo švicarski mediji, saj se ne Svetovna protidopinška agencija (Wada) ne Mednarodna kolesarska zveza (UCI) ne nameravata pritožiti na Mednarodno športno razsodišče (CAS) Lozani.

Pred dvema letoma so v vzorcu, ki ga je Švicar oddal med državnim prvenstvom, našli sledove anaboličnega steroida Zeranol, ki ga v nekaterih državah uporabljalo za pospeševanje rasti živine, v Evropski uniji pa je uporaba prepovedana od leta 1981.

Prejemnik srebrnega odličja iz Tokia je posledično ostal brez nastopa na evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer je veljal za enega izmed adutov za medalje.

Foto: Profimedia Mathias Flückiger

Sledila je dolgotrajna bitka s pristojnimi protidopinškimi institucijami, iz katere je 36-letnik izšel kot zmagovalec. Ne samo, da je uspel dokazati svojo nedolžnost, temveč bo upravičen tudi do izplačila odškodnine v višini 43.880 švicarskih frankov, kar je slabih 47.000 evrov. Kot je povedal v odzivu na sodbo, mu nobena odškodnina ne more odtehtati tega, kar je prestal v zadnjih dveh letih. 

"V zadnjih dveh letih sem bil pod neverjetnim pritiskom. Ukvarjanje s tem primerom, kjer sem moral premagagovati visoke ovire, je bilo z naskokom najtežje in najdaljše tekmovanje v mojem življenju. Zelo sem hvaležen, da so mi moje dekle, družina in izjemna ekipa vseskozi stali ob strani. Oni so mi omogočili, da je na koncu prevladala resnica," je sporočil.

Poleg omenjene odškodnine bo Švicar upravičen še do nadomestila v višini 3000 švicarskih frankov (cca 3200 evrov), ki ga bo za poplačilo sodnih stroškov morala plačati enota za integriteto v švicarskem športu.

Prav na podlagi njene prijave je kolesarja pred dvema letoma doletela diskvalifikacija.

Znesek, kot pravi Flückiger, ni zadovoljiv. "Odškodnina niti približno ne pokrije stroškov, ki so se nakopičili v zadnjih dveh letih. Da izgubljenih bonusov in sponzorskih dogovorov ter drugih dodatnih stroškov sploh ne omenjamo."

Za Flückigerja ni dvoma, da bi morala biti finančna škoda v celoti povrnjena. "Obstaja velika verjetnost, da o tej zadevi še nismo rekli zadnje besede," je na možnost nadaljnjega pravdanja namignil kolesar.

V dopinškem vzorcu Mathiasa Flückigerja, ki ga je oddal 5. junija 2022, so preiskovalci odkrili 0,3 nanograna anaboličnega steroida na mililiter krvi. Ker je rezultat pod mejo 0,5 nanograma, se vzorec ne smatra kot pozitiven, temveč je uvrščen med t.i. atipične primere, kljub temu pa mu je enota za integrieto 18. avgusta izrekla prepoved tekmovanja. A le štiri mesece kasneje je disciplinska zbornica švicarskega olimpijskega komiteja prepoved razveljavila ter tako pritrdila argumenton Flückigerjeve ekipe, ki je enoto za integriteto obtožila postopkovnih napak.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:20 19. Oktober 2024.

    Glede na očitno kršitev pravil bi morali člani omenjene enote škodo pokriti iz svojega osebnega premoženja. V celoti.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.