Zmaga Dancu, našim tretje in četrto mesto

Foto: Žurnal24 Tomaž Nose je osvojil drugo mesto.
Že v prvi od štirih etap dirke po Sloveniji so se kolesarji srečali s hudimi napori, saj je 229 kilometrov dolga proga vsebovala vzpona na Vršič in Korensko sedlo. Junak uvoda Jakob Fuglsang.
Oglej si celoten članek

Junak uvoda je postal 24-letni Danec Jakob Fuglsang. Kolesar moštva Saxo Bank, ki se je odlepil na vzponu na Vršič, nato pa prednost le še povečal, je v cilj prišel več kot dve minuti pred Tomažem Nosetom (Adria Mobil), Mitja Mahorič (Radenska KD Finančna točka) – tako Nose kot Mahorič sta bila že zmagovalca slovenske pentlje – pa je bil še približno minuto počasnejši. Četrti je bil Gašper Švab (Sava Kranj), šesti pa Gorazd Štangelj (Liquigas).

Redke so kolesarke dirke, ko zmagovalec prve etape na koncu tudi zmaga, a tokratna predstava Fuglsanga, ki je lani na olimpijskih igrah v Pekingu nastopil v tekmi gorskih kolesarjev (25. mesto), največji uspeh na cestah pa je prav tako zabeležil lani, ko je zmagal na domači pentlji, napoveduje prav to. "Z letala" je bilo moč videti, da je Danec na vzponih najmočnejši in ni veliko možnosti, da bi lahko kdo v naslednjih treh etapah, predvsem v tretji z vzponom na Krvavec, lahko izničil prednost, ki si jo je Danec priboril na vzponih na Vršič in Korensko sedlo in na spustu v Beljak (na Koroškem je bil cilj etape že četrtič v zgodovini).

Mitja Mahorič je pristal na tretjem mestu.

 
"V Slovenijo sem prišel z mešanimi občutki. Na dirki Dauphine Libere, ki sem jo končal na sedmem mestu, sem videl, da sem v dobri formi, toda bal sem se, da bom preutrujen. Res nisem bil stoodstoten, toda vseeno dovolj močan, da sem premagal konkurenco. Odločilen je bil vzpon na Vršič, ko sem začel napadati in v tretjem poskusu tudi uspel. Rumene majice ne mislim sleči do konca dirke," je samozavesten Danec, ki mu napovedujejo blestečo kariero.

Jamstvo za Dančev uspeh na slovenskem touru je tudi njegova ekipa. Saxo Bank je sestavljen iz izkušenih kolesarjev, ki bodo rumeno majico gotovo znali braniti. Tega se zaveda tudi zaenkrat najboljši Slovenec Tomaž Nose, zmagovalec dirke leta 2007: "Najbrž je zmagovalec odločen, saj je Fuglsang odličen kolesar, član izkušene ekipe, ki je svojo kakovost dokazal prejšnji teden v Franciji. Nam preostane boj za drugo mesto, sam pa bom zadovoljen, tudi če bom tretji. Danes se mi je poznalo, da tako dolgih etap ne vozim, takšne razdalje ne kolesarim niti na treningih. V zaključku mi je zmanjkovalo moči, toda vesel sem, da sem zadržal drugo mesto."

 
 

Najbrž je zmagovalec odločen, saj je Fuglsang odličen kolesar, član izkušene ekipe.

Tomaž Nose

 
Sicer pa je imela etapa še enega junaka. Alan Majeršič , mladi Ajdovec, ki nastopa za slovensko nacionalno vrsto, je bežal od prvega do 180. kilometra, glavnina ga je ujela šele na začetku vzpona na Vršič. Čeprav je imel želodčne težave, je izbranec selektorja Martina Hvastije pobral vse leteče in tudi gorski cilj na Črnem Kalu. Zelo opazni so bili v prvem delu tudi tekmovalci najmlajše slovenske ekipe Motomata Dela Revij. V petek bo na sporedu etapa od Kamnika do Ljubljane, zmagovalec naj bi se odločil na zaključnem vzponu na Ljubljanski grad.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.