Zaporne kazni za organizatorje smrtonosnega tekmovanja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V katastrofalnih vremenskih razmerah je življenje izgubilo 21 športnikov.
Oglej si celoten članek

Prireditelje ultramaratona na severozahodu Kitajske leta 2021, med katerim je v ekstremnih razmerah umrlo 21 tekačev, je sodišče v Baiyinu, mestu v provinci Gansu, obsodilo na večletne zaporne kazni od treh do petih in pol let, poročanje kitajskih državnih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska Na gorskem maratonu umrlo najmanj 21 udeležencev

Pet posameznikov, ki so sodelovali pri načrtovanju nesrečnega dogodka, so obsodili zaradi malomarnosti, neustreznih odločitev in podkupovanja, njihove napake so vodile do hudega varnostnega incidenta. Tekači so na progi, dolgi 100 kilometrov, tekmovali v katastrofalnih razmerah, njihovo varnost so ogrožali toča, leden dež in močan veter.

Foto: Profimedia ultramaraton Gansu

Tek na dolge razdalje in drugi ekstremni športi so na Kitajskem v zadnjih letih v razcvetu, take vrste aktivnosti je spodbujala tudi vlada, a organizacija tovrstnih prireditev je bila vedno bolj ali manj pomanjkljiva.

Incident leta 2021 je sprožil vprašanja, zakaj so organizatorji očitno prezrli prihajajoče ekstremne vremenske razmere, in privedel do ponovnih pozivov k strožji zakonodaji v zvezi s športnimi dogodki.

Po smrtih je pekinška generalna uprava za šport objavila, da bo dogodke brez nacionalnih varnostnih standardov prepovedala.

Foto: Profimedia ultramaraton Gansu

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.