Začenja se spektakel! Roglič že ob debiju za Boro takoj proti mrzkemu rivalu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Roglič se bo v nedeljo na prvi etapi dirke Pariz-Nica prvič predstavil v novem dresu.
Oglej si celoten članek

Slovenski kolesarski as Primož Roglič se bo danes prvič tekmovalno predstavil v dresu nove ekipe Bora-hansgrohe. Štiriintridesetletni Kisovčan bo ves teden dejaven na dirki Pariz-Nica, kjer je že slavil leta 2022. Roglič je sicer nazadnje dirkal lani oktobra na dirki po Lombardiji, na kateri je zasedel tretje mesto. To je bil njegov zadnji nastop v dresu takrat še Jumbo-Visme, s katero je slavil 74 od skupno 80 zmag med poklicnimi kolesarji.

V želji po vidnejši vlogi v ekipi in predvsem statusu kapetana za dirko po Franciji je zamenjal okolje in se priključil nemški ekipi. Za prvo preizkušnjo v sezoni pa si je izbral nastop na Pariz-Nici, kjer je leta 2022 zmagal v skupnem seštevku in dobil eno etapo, leto prej pa osvojil tri etape, a po smoli in več padcih v zadnji etapi ostal brez skupnega uspeha. Dirko je končal na 15. mestu, a osvojil majico za najboljšega po točkah.

Foto: Profimedia Primož Roglič

Tokratna že 82. dirka proti soncu, ki poleg vseh treh tritedenskih dirk velja za eno najprestižnejših na svetu, se bo začela z razgibano etapo v okolici Les Mureauxa (157,7 km). Nato sledi ponedeljkova ravninska etapa, moštveni 26,9 kilometrov dolg kronometer pa kolesarje čaka v torek. Od srede do nedelje bodo na sporedu še dve razgibani etapi ter tri z gorskimi cilji, med njima tudi obe v okolici Nice prihodnji konec tedna. Čeprav bo tudi nedeljska etapa zelo zahtevna, pa za kraljevsko zagotovo velja sobotna s ciljem pri zimskem letovišču Auronu.

Roglič bo sicer napadal že tretjo zaporedno slovensko zmago na dirki Pariz-Nica, potem ko lanske zmage ne bo branil slovenski as Tadej Pogačar, ki je v soboto dirkal na preizkušnji Strade Bianche in bo sezono nadaljeval 16. marca na spomeniku Milano-Sanremo.

Foto: Epa Primož Roglič in Remco Evenepoel

Poleg Rogliča je glavni favorit še večni Primožev rival Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step). Med izpostavljenimi kolesarji v boju za skupno slavje so še Danec Mattias Skjelmose Jensen (Lidl-Trek), Španca Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) in Pello Bilbao (Bahrain-Victorious), Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ), Kolumbijca Egan Bernal (Ineos Grenadiers) in Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Avstralca Luke Plapp (Jayco-AlUla) in Jay Vine (UAE Team Emirates), Avstrijec Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale), Nizozemec Wilco Kelderman (Visma-Lease a Bike) ter Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana Qazaqstan). A pravi boj za skupni seštevek je za pričakovati šele od torkovega ekipnega kronometra dalje.

Ob Rogliču bo od Slovencev proti Nici dirkal tudi Luka Mezgec, ki bo v dresu Jayco-AlUle pomagal sprinterskima kapetanoma, Nizozemcu Dylanu Groenewegnu in Avstralcu Michaelu Matthewsu.

Foto: Cyclingstage !. etapa Pariz-Nica

Današnja etapa se, kot nam pove že ime dirke, začenja v Parizu, natančneje v njegovem predmestju Les Mureaux, kjer se bo po 157,7 kilometrih in dveh različno dolgih krogih v okolici Pariza nedeljska etapa tudi končala. Kolesarje bo najprej pričakal 1,7 kilometrov dolg vzpon 3. kategorije Côte de Bazemont (6,6 %), katerega bodo prečkali dvakrat, kot tudi drugi vzpon 3. kategorije, 2,6 kilometrov dolg Côte d’Herbeville (5,1 % a z vmesnimi nakloni tudi do 14 %), katerega bodo v drugo prečkali vsega dobrih 12 kilometrov pred koncem in bi znal biti usoden za marsikaterega sprinterja, ki se želi boriti za etapno zmago. Sledijo ravninski 4 kilometri in krajši spust, zadnji kilometri so ponovno ravninski, le ciljna "ravnina" se ves čas rahlo vzpenja in zna presenetiti marsikoga, ki se bo odločil za prezgodnji poizkus sprinta.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.