Tragična zgodba nogometnega zvezdnika: neprepoznaven, lačen, na cesti ...

Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nekdanji odlični paragvajski napadalec životari na ulici, potem ko se ga je njegova družina povsem odrekla.
Oglej si celoten članek

Nogomet ni bil od nekdaj tako profitabilna industrija, kot jo poznamo danes. Skozi zgodovino smo bili tako priča kar pogostim zgodbam, kako so morali zaradi napačnih finančnih odločitev nekateri nekdanji odlični nogometaši po končani aktivni karieri životariti do konca življenja.

Takšen primer je tudi nekdanji odlični paragvajski reprezentančni napadalec Apolinar Paniagua, ki je tekom svoje kariere branil barve nekaterih največjih srednje in južnoameriških klubov, danes pa pri 78 letih že dolgo časa kot brezdomec živi na ulicah glavnega paragvajskega mesta Asunciona.

Nekdanji napadalec paragvajskih klubov Olimpia, Guarani in Libertad, kolumbijskih ekip Deportivo Pereira in Millonarios, čilske Antofagaste Portuario, mehiške Tampico Madero in ekvadorske Mante Sport se je namreč v zadnjih letih znašel v središču pozornosti, ko se je na spletu pojavil posnetek, kako ga je neka žena prepoznala na ulici, sestradani brezdomec pa ji našteva nogometne uspehe iz svojih zvezdniških dni.

Nekdanji najboljši strelec kolumbijske lige, ki je v državnem prvenstvu leta 1971 dosegel kar 30 zadetkov, je na posnetku v zelo slabem fizičnem in psihičnem stanju. S svojo podobo se je marsikomu zasmilil, tako da so se številni uporabniki družabnih omrežij ponudili, da mu priskočijo na pomoč. A vse od pojave posnetka (pred kakšnima dvema letoma) se situacija ni spremenila. Še vedno živi v nekakšni lopi v bližini parka, kjer lahko opazuje svoje odtujene vnuke, kako igrajo nogomet.

Čeprav je sam kasneje propadel, je Polinagua s svojo nogometno kariero vseeno omogočil prihodnost svojim otrokom, ki pa so kasneje z njim prekinili vse stike, pa čeprav živijo v neposredni bližini. Za nekdanjega odličnega nogometaša tako skrbi lokalni frizer, ki mu skupaj s svojo soprogo vsakodnevno prinese obrok, da se lahko padli nogometni velikan še naprej prebija iz dneva v dan.

Prebivalca mesta Asuncion naj bi sicer že dalj pritiskali na državo, naj zaradi pečata, ki ga je Paniagua pustil v paragvajskem nogometu, vendarle poskrbi za svojo padlo nogometno zvezdo. A vsaj zaenkrat pomoči še ni na poti.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:15 30. September 2024.

    sepravi ker je bil nekoc fuzbaler, kasneje pa propadel, ker se prepustil alkoholu in vsemu skupaj bi mesto/drzava mogla poskrbet …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.