V zadnjih letih so kolesarji naredili velik korak naprej pri hrani in njenem izkoristku, to pa naj bi bil tudi eden od razlogov za vse boljše predstave. Nepogrešljiv član vsakega moštva so tako tudi nutricionisti. Štetje kalorij in oglikovih hidratov je postalo izjemno pomembno, a strokovnjaki za prehrano se trudijo s svojo izbiro upoštevati tudi želje kolesarjev.
"Vsak teden nam pripeljejo sveža živila z Nizozemske," je v pogovoru za NOS dejal odgovorni za prehrano pri moštvu Visma - Lease a bike Karim Lambrechts.
"Pomembno je, da ste v energetskem ravnotežju, tako to mi imenujemo. Če ne nadoknadite primerno vsega, kar porabite, se poveča tveganje, da se ne boste pravilno regenerirali. S tem na primer pride do večje možnosti, da boste zboleli. Še zlasti to velja za tritedenske dirke, kjer je zelo pomembno, da vsak dan čim hitreje okrevate po naporu."
"Kolesar zlahka zaužije od 8.000 do 10.000 kalorij na dan. Že sam zajtrk vsebuje okoli 1.500 kalorij. Gre na primer za tri rezine kruha s sladkim namazom, jajcem, sirom ali šunko na vrhu. Sledita dve posodici riževega pudinga, nekaj svežega sadja in skuta. Včasih bi kdo pomislil, kako lahko vse to spravijo v sebe? A na koncu jim to vselej uspe," je še dejal Lambrechts.
Ta je odgovoren tudi za Jonasa Vingegaarda, ki je trenutno drugi v skupni razvrstitvi, za Tadejem Pogačarjem zaostaja za tri minute in devet sekund. "Jonasova najljubša hrana je Döner kebab. Med Touom mu spečem piščanca z začimbami za šavarmo, vse skupaj pa nato spravim v wrap (zavitek). Malo rdečega zelja, čebule in česnove omake za prilogo," je o Vingegaardovih željah povedal nutricionist.
"So ljudje in ne stroji," je še dodal Lambrechts in zaključil s tem, da imajo tudi kolesarji vpliv na to, kaj in koliko pojedo: "Pomembno je, da sledijo svojim občutkom. Če želijo kdaj pojesti malce več ali malce manj, je to tudi možno. Vselej pa zagotovimo, da je hrane dovolj."
dezurni@styria-media.si