To je Pogi najprej storil ob prihodu v cilj: Morda je bilo res neumno

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Evenepoel je izjavil, da je delal samomor, a je Pogačarju vseeno uspelo.
Oglej si celoten članek

Tadej Pogačar je sanjsko sezono dopolnil s trojno krono kolesarstva. Po Eddyju Merckxu (1974) in Stephenu Rochu (1987) je postal tretji kolesar z zmago na Giru, Touru in svetovnem prvenstvu v enem letu, v ženski konkurenci je to uspelo Annemiek van Vleuten (2022).

A tokratni uspeh v Zürichu je bil nekaj posebnega tudi zaradi načina, ki je popeljal Pogija do mavrične majice. Pogačar se je namreč za odločilni napad odločil že 100 kilometrov pred ciljem. V veliki meri mu je nato pomagal Jan Tratnik, ki je zapustil ubežno skupino, počakal na kapetana in ga nato popeljal do najboljših. Prav Tratnik je bil deležen prvega objema ob prihodu Pogačarja v cilj.

"Ne morem verjeti, kaj se je zgodilo. Po takšni sezoni sem čutil veliko pristiska. Tega sem čutil sam, ekipa, saj smo sem prišli po zmago. Dirka se je hitro razvila. Morda sem ravnal neumno z napadom, ampak na srečo je bil z mano nato Jan in mi pomagal. Nisem obupal vse do konca. Neverjeten dan, vse se je izšlo po mojih željah."

"To ni bil načrt, da napadem 100 km pred koncem. Želeli smo nadzorovati dirko, vendar se je zgodil močan pobeg, na srečo mi je uspelo. Bijo je naporno, to je neverjento. Res sem si želel tega naslova. Po številnih letih, ko sem zmagoval dirko po Franciji in druge preizkušnje, mi je le uspelo. Po popolni sezoni sem postal še svetovni prvak. Brez ekipe mi to ne bi uspelo. Ponosen sem na njo," je v prvi izjavi dejal novi svetovni prvak.

Foto: Profimedia Tadej Pogačar, Jan Tratnik

Pogačarjev napad je slikovito opisal tudi olimpijski prvak Remco Evenepoel: "Mislil sem, da dela samomor. Tako je bilo videti, vendar pa je obdržal prednost. To je bila posebna dirka. Skušal sem varčevati z energije, po napadu Pogačarja pa je dirka eksplodirala. Ni mi uspelo priključiti za finalni sprint. To je največ, kar sem lahko danes naredil."

Srebro je osvojil Avstralec Ben O'Connor, bron Mathieu van der Poel, ki je zlato osvojil lani, pred petega Evenepoela pa se je uvrstil še Latvijec Toms Skujiņš.

Za slovenskega asa je to sicer 86. zmaga in ena največjih in najpomembnejših v karieri. Zgolj letos je dobil že 23 dirk.

Preostali Slovenci pod vodstvom selektorja Uroša Murna so dobro opravljali vloge pomočnikov, tudi Primož Roglič, ki je kot edini preostali kolesar s sončne strani Alp prišel do cilja kot 64. z zaostankom 12:09 minute. Po opravljenih nalogah so odstopili Tratnik, Jaka Primožič, Domen Novak, Matevž Govekar, Luka Mezgec in Matic Žumer. Svojega kapetana so pričakali v cilju.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:52 29. September 2024.

    Zgodba, ki bo zapisana v zgodovino..Čista 10 za fante in ekipo..Ponosna je vsa Slovenija

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.