Timi Zajc še nikoli tako pripravljen: "Ta čas sem ravno v pravšnji formi!"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Timi Zajc je ujel formo, s katero lahko mirno zakoraka v novo sezono.
Oglej si celoten članek

Smučarski skakalec Timi Zajc je slaba dva meseca pred začetkom zimske sezone zadovoljen z opravljenim čez poletje. Pred dnevi je osvojil naslov poletnega državnega prvaka, nato pa se na finalu velike nagrade v Klingenthalu povzpel na stopničke. Kot pravi 24-letnik, je to dobra popotnica za zimo, da bo šel lahko bolj mirno na prve tekme.

Za svetovnim prvakom iz Planice, ki bo februarja v Trondheimu branil naslov, je zelo uspešno poletje, ki ga je kronal z dobrimi nastopi v Hinzenbachu, naslovom državnega prvaka in s stopničkami na finalu poletne sezone.

"Zdi se mi, da sem ta čas ravno v pravšnji formi. Nisem še na taki ravni, da bi kar vsak dan vse delovalo, kot mora, tako da me čaka še nekaj dela. Se pa veselim, ker lahko na tekmovalni vikend tudi ta čas veliko izvlečem." Kot pravi, še pred nobeno sezono doslej ob tem času ni bil tako pripravljen, do začetka zime pa je ravno še dovolj časa, da popravi še zadnje podrobnosti.

Foto: Saša Despot Planica 2024, Timi Zajc

"V bistvu sem bil ponavadi v dobri formi tam, junija, julija, lani sem bil septembra v brutalni formi, pa potem začel hitro padati. Letos sem se zato dela lotil nekoliko z zamikom in bomo videli, kaj mi bo to prineslo. Cilj je, da celotno sezono oddelam na visoki ravni," je trenutno pripravljenost in drugačen način dela kot prejšnja leta opisal Zajc.

Za zdaj je zelo zadovoljen tudi z novo opremo, potem ko je zaradi stečaja nemškega proizvajalca smuči prešel na Slatnarjeve. Kot pravi, se je na nove smuči zelo hitro prilagodil, že prve so mu bile všeč, tretji par pa mu je že povsem ustrezal.

"Že v Avstriji sem kazal dobre skoke, nato osvojil državno prvenstvo, potreboval pa sem še potrditev na malo večji skakalnici in ta je prišla v Klingenthalu. Tudi oprema mi ustreza, zato bom šel zdaj nekoliko lažje v zadnji mesec priprav. Vem, da sem na pravi poti in sem lahko pred prvimi tekmami malenkost bolj miren," je v pogovoru na predstavitvi smučarskih reprezentanc na Ljubljanskem gradu še pojasnil Zajc.

Foto: Saša Despot Planica 2024, Timi Zajc

"Želim si dobro startati v zimo in to formo zdržati. Mislim, da je zdaj moja največja skrb, kako nekako ohraniti to raven skakanja in prilagoditi opremo tudi na na mraz oziroma na sneg. Čeprav sem preizkusil tudi druge proizvajalce, mi Slatnar zelo odgovarja," je poudaril zvezdnik slovenske vrste.

Prizorišče naslednjega svetovnega prvenstva mu je všeč, vendar poudarja, da to niti ni tako pomembno: "Skakalnica je deloma podobna planiški. Zalet je zelo podoben kot v Planici, parabola leta je sicer malo nižja, ampak načeloma tu ni vprašanje, ali mi je skakalnica všeč ali ne. Na tisti dan je treba biti najboljši, korak pred tekmeci in poskušati vzeti, kar se vzeti da."

Zdaj se Zajc najprej veseli krajšega premora do ponedeljka. "Najprej si želim malo spočiti glavo in odmisliti skoke, potem pa bomo imeli že kar naslednji teden v Kranju ledeno smučino. Potem bomo šli še v Oberstdorf in Garmisch. Nato pa pridejo tisti težki dnevi, ko si doma in čakaš, da se začnejo prve tekme," je tedne do začetka sezone - skakalce uvod čaka konec novembra v norveškem Lillehammerju - opisal Zajc.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.