Takšno je stanje skakalnega asa, ki se je hudo ponesrečil v Planici

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Eetu Nousiainen počasi okreva po hudem padcu v Planici.
Oglej si celoten članek

Finski smučarski skoki so že dalj časa v hudi krizi, ob koncu lanske sezone pa so utrpeli še dva huda udarca. Najboljši finski skakalec Niko Kytösaho je namreč sporočil, da se umika iz finske reprezentance in da se podaja na samostojno pot, medtem ko si je Eetu Nousiainen na finalu v Planici pri grozljivem padcu strgal križno vez, zaradi katere bo več mesecev odsoten s skakalnic.

Po zaključku poletne velike nagrade, katere skupni seštevek je dobil Poljak Pavel Wasek, pa v pričakovanju zimske sezone iz finskega tabora vendarle prihajajo vzpodbudne novice. Celjenje poškodb 27-letnika iz Kuopia naj bi bilo uspešnejše od vseh napovedi. Po prvotnih ocenah naj bi namreč manjkal vsaj devet mesecev, tako da so v finski reprezentanci upali, da se bo na skakalnice vrnil na začetku novega leta.

Foto: Profimedia Eetu Nousiainen

Zdaj pa je varovanec slovenskega trenera Igorja Medveda sporočil, da vse kaže, da bo lahko s skakanjem začel že decembra. Čeprav si je na poti vrnitve kot glavni cilj označil olimpijske igre 2026, pa si tretji najboljši Finec minule sezone (za Kytösahom in Anttijem Aaltom) želi, da bi bil del finske reprezentance že na vrhuncu letošnje sezone, svetovnem prvenstvu 2025.

"Seveda si želim, da bi nastopil na svetovnem prvenstvu. Ter predvsem, da bi bil tam že v najboljši možni formi. Več stvari bo jasnih, ko se vrnem na skakalnice. Prav tako bi bilo lepo, če bi lahko nastopil v Planici, da prelomim njen urok," je poudaril 53. skakalec minule sezone, ki je svojo najboljšo sezono (2021/22) končal celo znotraj prve štirideseterice, na tekmi poletov v Oberstdorfu pa dosegel svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu z osmim mestom. Istega leta je bil tudi 19. letalec sezone.

Foto: Profimedia Eetu Nousiainen

Zaveda se, da je pred njim še dolga pot, preden bo ujel staro formo, a vseeno na vse skupaj gleda precej pozitivno. "Najboljša stvar tega obdobja po operaciji je, da sem izgubil veliko mišične mase. Imel sem namreč težave, da ostanem pod določeno težo. Imel sem preveč mišičaste roke, zdaj, ko sem ležal na kavču, pa so te odvečne mišice izginile. Zdaj je moja teža okoli 64 kilogramov, tri do štiri kilograme manj kot pozimi. Pri treningu se trudim, da te mišice ne pridejo nazaj," gleda optimistično naprej in poizkuša najti tudi pozitivno stran v kalvariji, ki jo je prestajal zadnjega pol leta.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.