Takšna je končna odločitev glede bronastega Van der Poela

Foto: Print Screen
Foto: Print Screen
Pri Mednarodni kolesarski zvezi (Uci) so podrobneje obrazložili svojo odločitev glede pritožbe zoper prejemnika bronastega odličja na SP v cestnem kolesarstvu
Oglej si celoten članek

Nekaj dni po koncu kolesarskega svetovnega prvenstva v Zürichu, kjer smo bili priča novemu epskemu podvigu Tadeja Pogačarja, se je pod drobnogledom znašel osvajalec bronastega odličja na Mathieu van der Poel zaradi domnevne kršitve pravil slabih 60 kilometrov pred koncem cestne preizkušnje.

Kot razkrivajo posnetki omenenjega incidenta, si je Van der Poel v nekem trenutku pomagal s pločnikom, da bi prehitel skupino kolesarjev, pri tem pa naj bi ogrožal tudi varnost gledalcev.

29-letni nekdanji svetovni prvak je s tem manevrom prekršil pravila, na kar so krovno kolesarsko zvezo z uradno pritožbo opozorili Latvijci.

Latvijska kolesarska zveza je za Van der Poela zahtevala celo diskvalifikacijo, s čimer bi se do bronastega odličja dokopal njihov reprezentant Toms Skujinš, ki je preizkušnjo končal na nehvaležnem četrtem mestu.

SP V formuli 1 dobil deset dirk, zdaj se bo meril z Matejem Mohoričem

Latvijci so zaradi Van der Poelove kršitve protestirali že po koncu dirke, a se komisarji za njihove ugovore niso pretirano zmenili, kasneje je njihovo pritožbo zavrnila tudi Mednarodna kolesarska zveza (Uci).

V latvijskem taboru so v odzivu na odločitev Ucija izpostavili nedoslednost uveljavljanja pravil, ki očitno veljajo samo za nekatere, ter zahtevali dodatno obrazložitev te pristranske odločitve.

Preživljal dramo Pogačarjev fotograf udaril po slovenski zvezi: "Tega ne bom pozabil"

Ker je bila zadeva deležna tudi precejšnje medijske pozornosti, so pri Uciju posredovali dodatna pojasnila.

"Uci priznava odprto pismo latvijske kolesarske zveze. Naloga Ucijevih komisarjev je nadzor nad potekom športnih dogodkov. V dotičnem primeru je bilo ugotovljeno, da sankcije niso potrebne. Ob obstoječih predpisih velja izpostaviti, da diskvalifikacija v tovrstnih primerih ni običajna praksa, ampak se kolesarje običajno kaznuje z odvzemom točk in denarnimi sankcijami, toda le v primerih 'pridobitve občutne prednosti, ogrožanja varnosti, ponavaljajočih se kršitev ali oteževalnih okoliščin.' Ta primer ne zadošča nobenemu od omenjenih kriterijev," je sporočila krovna zveza.

Medalje na cestni dirki SP tako ostajajo v rokah Pogačarja (zlato), Bena O'Connorja (srebro) in Van der Poela (bron).

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:03 6. Oktober 2024.

    Te sto let stare predpise bi morali obvezno spremeniti in natančno definirati. Ja, pričakovana odločitev, vprašanje pa je, če je …

  • 14:01 6. Oktober 2024.

    Pričakovana in pravilna odločitev!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.