Tako so se na Pogačarjevo predstavo odzvali tekmeci

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Tadej Pogačar je z napadom presenetil vse največje tekmece.
Oglej si celoten članek

Novi svetovni prvak Tadej Pogačar je do mavrične majice prišel z napadom dobrih 100 kilometrov pred ciljem. V ubežni skupini pred njim je imel sicer na voljo Jana Tratnika, ki ga je počakal, nato pa mu pomagal premostiti razliko do ubežnikov. Ker ti očitno niso želeli sodelovati, se je Pogi odločil za nov skok, slovenskemu asu je nekaj časa sledil le Pavel Sivakov, v zadnjih 50 kilometrov pa se je šele tretji kolesar s trojno krono v zgodovini (zmaga na Giru, Touru in SP) moral podati povsem sam, saj je Francoz omagal. Prednost mu je uspelo zadržati do ciljne črte.

Tudi Pogačar je po koncu dirke v izjavi za organizatorje napad označil kot "neumnega", a je vztrajal do konca. "Tudi sam sem bil zelo zaskrbljen. Ko me je Jan počakal, sem dobil ogromno motivacijo. Brez Jana bi bil to 'samomorilski' napad. Opravil je vrhunsko delo, od tam naprej pa je bilo še nekaj dvomov. Vedel sem, da se ne smem 'zaklati' na klance in če bo prednost okoli 40 sekund, bo v redu. Nikoli ne veš, kdaj te pobere," je dejal 26-letni Pogačar.

Foto: Profimedia Tadej Pogačar

Kot 'samomor' so njegovo potezo označili tudi največji tekmeci. "Mislil sem, da dela samomor. Tako je bilo videti, vendar pa je obdržal prednost. To je bila posebna dirka. Skušal sem varčevati z energije, po napadu Pogačarja pa je dirka eksplodirala. Ni mi uspelo priključiti za finalni sprint. To je največ, kar sem lahko danes naredil," je tako izjavil na koncu peti Remco Evenepoel, sicer aktualni svetovni in olimpijski prvak v kronometru in olimpijski prvak s cestne vožnje v Parizu.

V pogovoru za Eurosport je lanski svetovni prvak Nizozemec Mathieu van der Poel, tokrat je v sprintu osvojil bron, takole ocenil Pogačarjev napad: "Mislil sem, da bo vrgel stran mavričasto majico. Tadej je bil na neki drugi ravni."

Dodal je, da poteza ni bila najbolj pametna, "vendar to za Pogačarja ne velja" in dodal: "Nikoli še nisem videl takšne predstave na kateri od dirk."

Foto: Profimedia Tadej Pogačar

"Na stopničkah sem v resnično dobri družbi," pa je izjavil Ben O'Connor, Avstralec je v cilj prišel dobre pol minute za Pogačarjem, pred tem je presenetil ostalo peterico tekmecev in jim pobegnil v zadnjih kilometrih.

Med najboljših sedem se je prebil tudi zmagovalec zadnje etape na letošnji slovenski pentlji Irec Ben Healy. Ta je bil dolgo v družbi Latvijca Tomsa Skujiņša prvi zasledovalec Pogačarja. "Kaj lahko rečem? To je resnično noro ... Mislim, da prav nihče ni pričakoval, da bo napadel z razdalje 100 kilometrov," je bil nad predstavo slovenskega asa navdušen Irec.

"Toms je imel boljše noge. Poskušal sem pomagati in če bi lahko prispeval nekoliko več, bi morda ostala spredaj. Žal nama ni bilo usojeno," je sicer še dejal Healy.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:00 30. September 2024.

    Tadej je zgleda res močen,ker je na cilj prišel ne ravno preveč zmatran

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.