Ta ponedeljek se v službo zamuja

Foto: Žurnal24 Še zadnje priprave igralne površine pred nedeljskim Super Bowlom v Glendaleu.
Je najbolj gledan športni dogodek na svetu; je dan, ko se v Ameriki poje na tone slanih prigizkov in se za nekaj ur ustavi javni promet; dan po tem pa vsi po vrsti zamujajo v službe. To je Super Bowl.
Oglej si celoten članek
 

Super Bowl

V Ameriki ima vsaj 90 milijonov gledalcev, vsaj del si ogleda do 140 milijonov gladalcev. Za primerjavo: podelitev oskarjev v Ameriki spremlja kakšnih 70 milijonov gledalcev.

Super Bowl , finale lige ameriškega nogometa NFL, bo to nedeljo razlog, da se bo v Združenih državah Amerike življenje za nekaj ur ustavilo. Gre za največji enodnevni športni dogodek na svetu, saj je potencialnih gledalcev več kot milijarda. V Ameriki je ameriški nogomet najbolj priljubljen šport, gledanosti Super Bowla pa na ameriški televiziji ne prekaša nobena dramska ali humoristična serija, politična ali zabavna oddaja (za dan bodo pozabili tudi na predsedniške volitve). Super Bowl ima v Ameriki vselej vsaj 90 milijonov gledalcev – to so tisti, ki si ga ogledajo od začetka do konca, vsaj del pa si ogleda do 140 milijonov gladalcev – po navadi je najbolj gledan koncert med polčasoma. Za primerjavo: podelitev oskarjev v Ameriki spremlja kakšnih 70 milijonov gledalcev, glasbeni šov Ameriški idol kakšnih 30 milijonov, najbolj gledane serije (House, Razočarane gospodinje ...) pa okoli 20 milijonov.

Prvi Super Bowl je bil na sporedu januarja 1967, Green Bay Packersi so v Los Angelesu premagali Kansas City s 35:10. Super Bowl je postal dvoboj zmagovalcev konferenc AFC ter NFC (prej konkurenčnih lig NFL in AFL), ki torej da najboljše moštvo ameriškega nogometa. Zmagovalci lanskega 41. Super Bowla so Indianapolis Coltsi , ki so v Miamiju z 29:17 premagali Chicago Bearse . Letošnji Super Bowl se igra v Glendaleu v Arizoni na stadionu University of Phoenix Stadium v nedeljo, tretjega februarja (po srednjeevropskem času se tekma začne nekaj minut čez polnoč, torej v ponedeljek), se bosta za Lombardijev pokal spopadli moštvi New England Patriotsov in New York Giantsov . Prvič v zgodovini bo glavni delivec pravice Afroameričan Mike Carey . V Ameriki bo tekma vseh tekem letos na ogled na televizijski mreži FOX, ki pripravlja deveturni program, povezan s Super Bowlom. Cena 30-sekundnega oglasa med samo tekmo se je letos povzpela na 2,7 milijona ameriških dolarjev.

 
 

Naslednji dan vsi zamujajo v službe, ker je po Super Bowlu še dolga zabava.

Jeff Culver

 
Dan, ko je na sporedu Super Bowl, je v Združenih državah pravi praznik. Le na zahvalni dan se poje več hrane, tako naj bi Američani pred nekaj leti ob spremljanju Super Bowla pojedli 15 tisoč ton slanih prigrizkov. O priljubljenosti Super Bowla med Američani je za portal zurnal24.si igralec Ljubljana Silverhawksov Jeff Culver , sicer strokovnjak za elektroniko lovcev F16 (trenutno službuje v Avianu, prihaja pa iz Seattla), povedal tole: "Kakšnih 90 odstotkov ameriških družin gleda nogomet, vsi imajo radi ta šport. Življenje se res ustavi, ko je Super Bowl. Za nekaj ur se ustavi tudi javni promet. Naslednji dan vsi zamujajo v službe, ker je po Super Bowlu še dolga zabava." Super Bowl ni zgolj športna tekma, je velik posel, medijska in oglaševalska tekma ... in nenazadnje tudi glasbeni šov. Zapeti himno pred tekmo ali pripraviti koncert med polčasoma je za glasbenike eden od najbolj zaželenih nastopov v karieri. Letos bo ameriško himno zapela zadnja zmagovalka Ameriškega Idola Jordin Sparks , med polčasoma koncert pripravljajo Tom Petty and The Heartbreakers , pred tekmo bo pela Alicia Keys .

Originalne vstopnice za Super Bowl XLII, zelena za 2000 ameriških dolarjev. © Action Images

 

Tekmo vseh tekem so najprej želeli tekmo poimenovati The Big One , a je lastnik moštva iz Kansas Cityja Lamar Hunt v šali predlagal, da bi tekmo poimenovali Super Bowl (po tedaj zelo priljubljeni žogici imenovani Super Ball). In ker se je ime Bowl že iz študentskih lig ameriškega nogometa uporabljalo za finale tekme, so finale lige NFL poimenovali Super Bowl. Zmagovalci prejmejo posebne prstane, vredne več tisoč ameriških dolarjev, v katere je vgravirano ime zmagovale ekipe. Še pomembnejša pa je osvojitev Lombardijevega pokala, tako se od leta 1970 imenuje pokal za zmago na Super Bowlu. Poimenovali so ga po Vinceu Lombardiju  – z Green Bay Packersi je kot trener osvojil prvi Super Bowl.

 
 

Super Bowl je za Američane mini olimpijada. Mesta se potegujejo že pet, šest let vnaprej, kdo bo gostil Super Bowl.

Uroš Valant

 
Super Bowl XLII si bomo letos lahko znova ogledali tudi na domačih malih ekranih, na Šport klubu bosta tekmo komentirala Uroš Valant in Rok Grilec , ki sta s komentarji na pomoč priskočila tudi v tem nizu člankov o ameriškem nogometu na portalu zurnal24.si. Prvi trener Ljubljana Silverhawksov Valant je pomembnost Super Bowla povzel z naslednjimi besedami: "Super Bowl je za Američane mini olimpijada. Mesta se potegujejo že pet, šest let vnaprej, kdo bo gostil Super Bowl. V Ameriki to gleda okoli sto milijonov ljudi, koliko na svetu je vprašanje, a potencialnih gledalcev je milijardo. Z globalizacijo to postaja res globalen dogodek, odkar je internet, odkar je internetna televizija, odkar imamo satelitsko televizijo, tudi Evropa in drugi deli sveta začenjajo spremljati Super Bowl, letos tudi Kitajci. Super Bowl je v prvi fazi biznis." V sobotnem članku bomo skupaj z Urošem in Rokom pretehtali, kdo ima več možnosti za osvojitev letošnjega Super Bowla, v nedeljskem pa nam bodo svoja pričakovanja pred tekmo v videoprispevku razkrili igralci Silverhawksov. Na koga stavite vi? Na Patriotse ali Giantse?
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.