Svetovna prvakinja razkrila pravi razlog za slovo od smučanja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Le nekaj tednov pred začetkom nove sezone je profesionalno športno kariero končala aktualna svetovna prvakinja.
Oglej si celoten članek

Norveška alpska smučarka Maria Therese Tviberg je zaradi težav s poškodbami in strahu pred morebitnimi posledicami novega padca vzela slovo od tekmovalnega smučanja. Aktualna svetovna prvakinja v paralelnem veleslalomu (2023) je svojo odločitev sporočila prek družbenih omrežij.

Uvodoma se je zahvalila za podporo vsem, ki so kakorkoli prispevali k njenim uspehom, med katere poleg že omenjenega naslova prištevamo tudi moštveni bron z olimpijskih iger v Pekingu (2022) ter naslov svetovne podprvakinje v ekipni konkurenci na lanskem SP v Meribelu.

Tridesetletna Norvežanka je bila del svetovnega pokala devet sezon, od tega je dve izpustila zaradi poškodb. V 85 tekmah na najvišji ravni je zabeležila 14 uvrstitev med najboljšo deseterico.

Foto: Profimedia Maria Therese Tviberg

Na lanskem svetovnem prvenstvu je osvojila zlato na paralelni tekmi, le nekaj mesecev kasneje pa se huje poškodovala ob padcu med slalomom v Kilingtonu, pri čemer je zlomila kosti v kolenu oziroma golenici ter raztrgala meniskus, kar je povsem oslabilo njeno koleno in pod vprašaj postavilo nadaljevanje kariere.

Foto: Profimedia Maria Therese Tviberg Potem ko je zaradi težav z zdravjem izgubila že dve sezoni, ji je leta 2021 ponagajala še poškodba gležnja. Načeto stanje njenega skeleta je naposled botrovalo odločitvi, da smučarske čevlje dokončno postavi v kot. 

"Veliko ljudi je presenečenih, ker sem se kar naenkrat predala, glede na to, da tega v življenju še nikoli nisem storila," je za NRK povedala vselej borbena Norvežanka. "Strah me je nove poškodbe. Posledice nove poškodbe bi bile lahko prehude," je priznala.

"Mama, oče in Rikke, uspelo nam je," je ob napovedi slovesa še sporočila svojim sledilcem. "Čas je, da se poslovim od tega, kar sem počela celo življenje. Alpsko smučanje, hvala ti za vse! Vedno te bom imela rada, a prišel je čas, da se posvetim iskanju drugih ciljev in poskrbim za svoje telo. Se vidimo," je zapisala 30-letnica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.