Strategija: kako iz kart iztisniti največ?

Foto: Žurnal24 (Foto: Pokernews.si)
Večno poker vprašanje – kako iz kart, ki jih imamo v roki, iztisniti kar največ? V spodnih vrsticah poiščite nekaj nasvetov, ki bi vam lahko pomagali obrati svoje nasprotnike.
Oglej si celoten članek

Tokrat se bomo posvetili temu, kako iz svojih kart iztisniti kar največ. Recimo, da ste v igri in imate v rokah , na mizi pa ležijo karte . Stavili ste tako na flopu kot tudi na turnu, a je nasprotnik vedno izenačil vašo stavo. Sledi še , vaš nasprotnik pa čekira,z daj ste na potezi vi. Ali boste stavili in če boste, koliko?

Veliko igralcev bo tu raje čekiralo in vam podalo katerega od naslednjih argumentov za svojo potezo: "Skupne karte so nevarne. Nasprotnik ima lahko tris sedmic ali celo full house, možna pa je tudi lestvica. Lahko da ima samo zgrešeno vlečko barve, zato tako ali tako nima smisla staviti."

Če tukaj čekirate, potem ste izgubili nekaj vrednosti svojih kart, saj imate najvišji par, z najboljšim kickerjem, premagate pa lahko tudi celo vrsto kombinacij kart, ki bi jih utegnil imeti nasprotnik in bi jih tudi ob naši stavi na riverju težko zaprl. Nasprotnik ima tako lahko KQ,KJ,K10,QQ,JJ,1010 ali pa in je res lovil barvo ter na koncu ujel drugi par. Sam predlagam stavo v višini od 30 % do 50 % pota.

Gre za vrednostno stavo, o kateri smo že govorili v enem od prejšnjih člankov. V tem primeru je pomembno, da opravimo tako stavo, saj lahko le tako dobimo pravo vrednost iz svojih kart.


Poglejmo pa še, kaj je narobe z argumenti proti stavi

  • Nasprotnik utegne imeti tris sedmic ali celo full house
    To je sicer majhna možnost, a četudi naš nasprotnik res ima tako dobre karte in viša našo stavo, se lahko še vedno dokaj poceni umaknemo iz igre. Pravim, da je malo verjetno, da ima naš nasprotnik res tako dobre karte, predvsem zaradi načina, kako je odigral vso igro. Večina igralcev bi izvedla »check-raise« na turnu, nekaj pa tudi že na flopu. Zelo malo pa bi jih to igro odigralo na tak način do konca. Čekiranje na riverju nam skoraj zagotovo pove, da naš nasprotnik nima preveč dobrih kart in da lahko zdaj mi mirno stavimo.
  • Možnost lestvice
    Veliko je kombinacij kart, ko se moramo bati lestvice, a to ni ena od njih. Karti, ki omogočata lestvico, sta namreč padli kot zadnji 2, zato je skoraj nemogoče, da bi naš nasprotnik plačeval našo stavo na flopu in na turnu z zgolj vlečko. To je mogoče le, če ima naš nasprotnik ali in se je njegova zgrešena vlečka barve na koncu pravzaprav materializirala v lestvico. A glede na to, kako je bila igra odigrana, za to ni prav velike verjetnosti.
  • Nasprotnik ima le zgrešeno vlečko barve
    Ta možnost je morda še najbolj verjetna, a nima popolnoma nobenega vpliva na to, ali naj mi stavimo ali ne. Če je nasprotnik res zgrešil svojo vlečko, potem tako ali tako ne bo plačal nobene naše stave, tako da sploh nima smisla razmišljati o tej varianti.

    Logika nam pravi, da je v takem primeru treba  razmišljati le o 2 skupinah kombinacij kart:

    1. Karte ki jih lahko premagamo in bo nasprotnik z njimi plačal našo stavo
    2. Karte ki nas utegnejo premagati

    Karte ki jih lahko premagamo, ampak s katerimi naš nasprotnik ne bo mogel plačati naše stave, ne pridejo v poštev pri sprejemanju odločitev o stavi.
    V tem primeru smo izločili že večino karti iz druge kategorije, še vedno pa je v igri veliko kart iz prve kategorije, ki upravičujejo vrednostno stavo na riverju. Kadarkoli je takih kart več, kot pa kart iz druge kategorije, je vrednostna stava upravičena.

Za boljše razumevanje si v nadaljevanju oglejmo še nekaj takih primerov:


Primer 1:

V rokah imate , na mizi pa so karte . Nasprotnik je dvakrat plačal vašo stavo, tudi na riverju pa je čekiral. Druga osmica na riverju za nas ni ravno najboljša karta, saj obstaja možnost, da nas je nasprotnik ravno z njo ugnal. A temu verjetno ni tako, saj je na riverju čekiral, večina igralcev pa bi s trisom stavila. Še vedno pa je kar nekaj kombinacij kart iz prve kategorije v igri (na primer: 99,77,A10,K10,Q10,J10,A2,76), katere lahko premagate in bo nasprotnik z njimi plačal tudi kako vašo manjšo stavo na riverju. Rešitev: Opravite MAJHNO vrednostno stavo.


Primer 2:

V rokah imate , na mizi pa so karte . Nasprotnik je dvakrat plačal vašo stavo, tudi na riverju pa je čekiral. Kraljica je bila za vas sila neugodna, saj sedaj obstaja možnost, da ima vaš nasprotnik višji par od vas. A naj vas to nikar preveč ne skrbi, saj ni prav veliko kombinacij kart, ki bi jih vaš nasprotnik utegnil igrati, s katerimi bi lahko plačeval vaše stave na flopu in turnu. Tako je bolj verjetno da ima nasprotnik karte iz prve kategorije ( na primer: A7,76,33,44,55,88,99,1010), s katerimi bo plačal še 1 stavo.

Rešitev: Opravite vrednostno stavo.


Primer 3:

V rokah imate , na mizi pa so karte . Nasprotnik je dvakrat plačal vašo stavo, tudi na riverju pa je čekiral. Tu vrednostna stava ni najbolj smiselna, saj se sedaj več kombinacij kart nasprotnika nahaja v 2. kategoriji (na primer: A10,K10,Q10,J10,A8,98,109,QJ,J 7,76), te karte pa so za nas usodne.

Rešitev: Čekirajte.


Največji argument proti vrednostni stavi

Če se vrnemo k prvotnemu primeru, ko imamo v rokah , na mizi pa ležijo karte . Rekli smo, da ima naš nasprotnik v tem primeru najverjetneje zgrešeno vlečko barve ali pa slabši par. A kaj če mi stavimo, on pa naredi veliko višanje? Če v tem primeru odvržemo svoje karte, bomo največkrat naredili napako in zaprli najboljšo kombinacijo kart.

Ta argument nam torej pravi, da bi se bilo vrednostni stavi pametno izogniti v igri proti zelo agresivnim igralcem, ki bi utegnili reagirati kako smo napisali v zgornjem primeru in nas lahko kaj hitro postavijo v sila neprijetno situacijo. V resnici te poteze ne boste videli prav pogosto, saj navadno igralci blefirajo tako da stavijo kar neposredno na riverju, le redko pa se kdo odloči za blefiranje s »check-raise-om«, še posebej na riverju.

A prav ta strah pred višanjem je tisti, ki večini igralcev prepreči vrednostno stavo in s tem tudi prepreči, da bi igralec iz svojih kart iztržil vse kar lahko. V takih igrah samo bodite pozorni in poiščite svojo priložnost, nato pa spravite žetone v igro takrat ko imate dobre karte. Tedaj ste vi opravili svoje, potem pa je na potezi nasprotnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.