Štirje navijači Atlética aretirani zaradi rasizma zoper Viníciusa Júniorja

Foto: Epa Vinícius Júnior.
Foto: Epa Vinícius Júnior.
Incident na tekmi med madridskima kluboma Atléticom in Realom je posegel izven športne sfere. V središču dogajanja je zvezdnik Vinícius Júnior.
Oglej si celoten članek

Španska policija je aretirala štiri nogometne navijače, ki so obtoženi, da so vodili usklajeno akcijo sovražnega govora, usmerjeno proti igralcu Reala Viníciusu Júniorju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Incident se je zgodil na madridskem mestnem derbiju 29. septembra.

Kot poročajo španski mediji, gre za štiri navijače Atlética, ki so pred mestnim derbijem prek družbenih omrežij pozivali k sovražnemu govoru. Med drugim so pozvali somišljenike, naj na tekmo pridejo z zaščitnimi maskami na obrazih, da bi lažje žalili tekmece, glavna tarča je bil Vinícius.

Španska nogometna zveza je že takoj po tekmi pozvala policijo, naj primer razišče, in je pozneje tudi vložila ovadbo, na podlagi katere je nato policija izvedla aretacije, ki so potekale 14. in 15. oktobra.

Foto: Epa Vinícius Júnior

V obtožnici je navedeno, da so navijači odšli na tekmo z namenom, da bi razširjali predvsem rasistične žalitve, čeprav v policijskem poročilu nikjer ni neposredno omenjeno ime Viníciusa. Policija je še dodala, da preiskava še ni končana in da bo morda sledila še kakšna aretacija.

Vinícius je v Španiji, odkar se je leta 2018 pridružil Realu, precej pogosto žrtev rasističnih žalitev. Med drugim so prav navijači Atlética lani obesili lutko z njegovo podobo z avtocestnega nadvoza. Sodni postopek zoper prav tako četverico, ki je sodelovala pri tem, še ni končan, so pa ti navijači že dobili dveletno prepoved vstopa na vse španske stadione.

Pred mesecem dni pa so navijača Mallorce obsodili na enoletno zaporno kazen zaradi žaljenja Samuela Chukwuezeja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:09 24. Oktober 2024.

    Ker so bili njihovi daljni predniki sužnji, zažgani nonstop cmerijo, ko niso nesramno privilegirani in preplačani! Imamo svoje, še boljše!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.