Sramota Mednarodne kolesarske zveze! Noro, za kaj so kaznovali domačega junaka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
UCI je s svojimi kaznimi v zadnjih dneh precej razburkal kolesarsko javnost.
Oglej si celoten članek

Medtem ko je večina kolesarskih navdušencev na petkovi vožnji na čas v sedmi etapi dirke po Franciji nestrpno pričakovala obračun štirih glavnih favoritov za skupno zmago, smo bili še dosti pred težko pričakovanim razpletom priča navdušojočim scenam, ki so ogrele marsikatero srce.

Kolesarje so namreč na trasi od Nuits-Saint-Georgesa do Gevrey-Chambertina pričakali številni navijači, ki so praznovali dan, ko je slovita dirka po Francija obiskala njihove konce. In nihče od kolesarjev ni prejel bolj toplega sprejema kot domači kolesar, Burgundijec Julien Bernard.

32-letnega Francoza iz moštva Lidl-Trek so namreč na pobočju edinega vzpona dneva pričakali s pravo herojsko dobrodošlico. In ker ima Bernard v moštvu drugačne zadolžitve, kot pa boj za skupni seštevek ali etapno zmago na kronometru, je lahko Bernard na polno zaužil dobrodošlico, ki so mu jo pripravili. Tako je mahal prijateljem ter se v enem trenutku celo ustavil, da je poljubil partnerico in otroka.

A medtem ko so čustvene scene s sedme etape dirke po Franciji navdušile športno javnost, so se znova "izkazali" komisarji Mednarodne kolesarske zvez (UCI), ki so Bernarda zaradi njegove poteze kaznovali. Francoz bo namreč moral plačati 200 švicarskih frankov zaradi "nespodobnega ali neprimernega obnašanja med dirko in škodovanja podobi športa".

Odločitev UCI-ja je seveda naletela na številne kritike, potem ko so se vodilni možje kolesarstva v zadnjih dneh resnično osramotili s številnimi bizarnimi in nepotrebnimi kaznimi, ki so jih izrekli kolesarjem.

Če sta bili diskvalifikacija Jasperja Philipsena (Alpecin-Deceuninck) in kazen 500 švicarskih frankov po šesti etapi zaradi spreminjanja smeri med sprintom še upravičeni, pa to zelo težko rečemo za kazni, ki so jih pri UCI-ju izrekli Davideju Balleriniju (Astana Qazaqstan) in Philu Bauhausu (Bahrain Victorious).

Ballerini, ki je eden izmed ključnih členov v sprinterskem vlaku Marka Cavendisha, se je namreč 300 metrov pred ciljem pete etape ustavil ter si na velikem zaslonu ogledal boj svojega kapetana za rekordno 35. etapno zmago na dirki po Franciji. Legendarnemu sprinterju z otoka Man je na koncu uspelo, medtem ko je njegov pomočnik zaradi svoje poteze dobil kazen 200 švicarskih frankov. Uganili ste, zaradi "nespodobnega ali neprimernega obnašanja med dirko in škodovanja podobi športa".

Še skorajda bolj neumna pa je kazen, ki jo je po peti etapi prejel sprinter ekipe Bahrain-Victorious Phil Bauhaus, katerega je Cavendish zrinil v Fernanda Gavirio, pri UCI-ju pa so Nemca kaznovali z diskvalifikacijo ter 500 švicarskimi franki, ker naj bi med sprintom nepričakovano spremenil smer in zaprl Kolumbijca.

UCI si je s kaznimi, ki jih je podelil v zadnjih dneh, resda nekoliko napolnil žepe, a si je tudi privoščil novo veliko črno piko na svoji že tako sumljivi reputaciji. Kaj, ko bi se malce bolj ukvarjali s stvarmi, kot je varnost kolesarjev, ne pa s takšnimi neumnostmi?

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:35 6. Julij 2024.

    Poteza "športnih" komisarjev pa res škoduje podobi športa. Upam, da jih bodo oglobili. primerna kazaen 2000 švicarjev.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.