Spisala eno najlepših olimpijskih zgodb, zdaj jima v domovini grozi kazen

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Severnokorejcema grozi kazen zaradi sporne fotografije z letošnjih OI, ki je sicer navdušila svet.
Oglej si celoten članek

Slike dobitnikov olimpijskih medalj v namiznem tenisu iz Severne in Južne Koreje, ki so se skupaj fotografirali na odru za zmagovalce po nastopu na igrah v Parizu, so obšle in navdušile svet.

A Severnokorejcema zdaj zaradi "ideološke neprimernosti" grozi kazen, če ne bosta obsodila svojega neprimernega vedenja, poroča britanski Guardian. V Južni Koreji so po drugi strani že med OI v francoski prestolnici pozdravili skupno fotografiranje kot redek prikaz čezmejne enotnosti držav, ki sta formalno še vedno v vojni.

Do "spornega" dogodka je prišlo, ko je Južna Koreja na OI v namiznem tenisu v mešanih dvojicah osvojila bron, Severna Koreja pa srebro. Južnokorejec Lim Jong-hoon je po podelitvi medalj posnel skupinsko fotografijo, na kateri je skupaj z Ri Jong Sik in Kim Kum Yong iz Severne Koreje, Shin Yu-bin iz Južne Koreje ter zmagovito kitajsko ekipo Wang Chuqin in Sun Yingsha stal objet na zmagovalnem odru.

Foto: Profimedia Severna in Južna Koreja skupaj na stopničkah

Toda ta teden so se pojavili članki, da sta bila Severnokorejca postavljena pod "ideološki nadzor". Daily NK, spletno mesto s sedežem v Seulu, ki se osredotoča na poročanje iz Severne Koreje, je citiralo visoki vir v Pjongjangu, ki pravi, da so bili športniki in člani severnokorejskega olimpijskega komiteja podvrženi enomesečnemu "ideološkemu čiščenju", odkar so se vrnili v domovino,

To naj bi bil standardni postopek za športnike in športnice, ki so bili izpostavljeni življenju zunaj komunistične države. Spletna stran je poročala, da je bilo športnikom v državi naročeno, naj ne komunicirajo s sotekmovalci iz drugih držav, vključno z Južno Korejo. Bili so opozorjeni, da bi jih lahko zaradi "bratenja" doletela kazen.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:43 2. September 2024.

    Že dolgo v deželo Kim-ov ni potovala državno proračunsko financirana skupina Laibach. Čas bi že bil, saj demokratizacija severnokorejskega vodstva …

  • 17:33 2. September 2024.

    Britanski Guardian? Najbrž se pri njih sklicujejo na Fox TV, hehehe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.