Šok! Legenda franšize Dallas Mavericks nenadoma napovedala slovo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dolgoletna generalna direktorica NBA franšize Dallas Mavericks Cynt Marshall s koncem leta zapušča svoj položaj.
Oglej si celoten članek

Iz NBA ekipe Dallas Mavericks so sporočili, da se bo po dolgih letih službovanja z 31. decembrom opokojila generalna direktorica moštva Cynt Marshall, ki je preoblikovala franšizo in ji dala energijo v enem njenih najtemnejših obdobij.

Marshallova naj bi odločitev sprejela v ponedeljek, v torek zjutraj pa je o svoji nameri obvestila člane kluba. Čeprav bo z decembrom dopolnila že 65 let, gre vseeno za šokantno in predvsem nepričakovano odločitev za Mavericks, zgolj tri tedne pred začetkom sezone

Še pred nekaj dnevi se je namreč poročalo, da je bila Marshallova sredi pogovorov s Patrickom Dumontom, čigar družina je lani kupila večinski del Dallas Mavericks, glede večletnega podaljšanja pogodbe.

Mnogi sklepajo, da naj bi bila odločitev Marshallove povezane z zdravstvenim stanjem v družini, saj je potem, ko je že sama premagala raka, za isto boleznijo zbolel tudi njen mož Kenneth, ki se že dve leti bori z zahrbtno boleznijo. A gre zgolj za ugibanja, pravi razlog za nenadno odločitev o slovesu, je še vedno neznan.

"Cynt Marshall je sila narave," je dejal Dumont v sporočilu za javnost, ko je objavil njeno odločitev. "Rad bi rekel, da je njena supermoč združevanje ljudi, a resnica je, da ima ogromno supermoči. Cynt je vedno presegla vse, kar je počela, in njeno vodenje Dallas Mavericks ni nobena izjema. Ona je stalnica v zgodovini te franšize in večno ji bomo hvaležni. Pozitiven vpliv, ki ga je imela tukaj, bomo čutili še zelo dolgo."

Ko je Cuban marca 2018 najel Marshallovo kot prvo temnopolto generalno direktorico v zgodovini lige NBA, je bila franšiza sredi svojih najtemnejših časov. Prizadele so jo predvsem obtožbe o dveh desetletjih spolnega nadlegovanja in neprimernega vedenja na delovnem mestu. Toda Marshallova, ki je pred tem kar 36 let opravljala vlogo direktorice pri AT&T, se ni ustrašila zahtevne naloge.

Foto: Profimedia Cynt Marshall

Kasnejša neodvisna sedemmesečna preiskava je potrdila številne primere spolnega nadlegovanja in drugega neprimernega vedenja, kar je povzročilo več odpuščanj, Marshallova pa je s svojim prihodom nemudoma uvedla obsežne spremembe. Rezultat tega je bila vključevanje različnih kultur ter politika ničelne tolerance do neprimernega ravnanja.

Ko je Marshallova prevzela svojo vlogo, nobeden od vodstvenih delavcev franšize ni bil ženska ali temnopolt. V enem letu je poskrbela, da je bila že polovica vodilnih oseb ženskega spola in 43 % temnopoltih. Prav tako je bilo pred prihodom Marshallove 74 % zaposlenih v franšizi bele polti in 68 % moških. Po prvem letu je bilo že 40 % zaposlenih temnopoltih, 43 odstotkov pa je bilo žensk.

"To, da sem pred šestimi leti pripeljal Cynt, je bila ena najpametnejših odločitev, kar sem jih kdaj sprejel," pa je ob njeni napovedi slovesa dejal Cuban, ki si še vedno lasti 27 % franšize. "To organizacijo je popeljala do novih višin z milino in integriteto. Njena luč bo še naprej močno svetila po vsej naši skupnosti. Hvala, Cynt."

Foto: Profimedia Cynt Marshall

Leta 2020 je franšiza pod poveljstvom Marshallove ustvarila program GEM (Girls Empowered by Mavericks), katerega namen je navdihniti dekleta in mlade ženske z uporabo telesne dejavnosti kot temelja za razvoj in uspeh. Leta 2023 so se WNBA ekipa Dallas Wings pridružili prizadevanjem programa in Mavericks so postali prva ekipa lige NBA, ki je z logotipom GEM postala sponzor na dresih kakšne WNBA franšize.

Pod Marshallovo so Mavericks razširili in okrepili svoje vezi tudi s skupnostjo v problematičnem Severnem Teksasu. To jim je uspelo s človekoljubnimi pobudami, ozaveščanjem in aktivizmom, morda najbolj vidno z zagovarjanjem socialne pravičnosti po smrti Georgea Floyda maja 2020 v Minneapolisu.

Forbes je leta 2021 med mesecem ženske zgodovine Marshallovo uvrstil med 15 najbolj navdihujočih voditeljic na svetu. Leto kasneje pa jo je Fortune imenoval za eno izmed 50 najvplivnejših vodilnih žensk v poslovnem svetu.

Marshallova sicer s slovesom od pozicije generalne direktorice ne bo nemudoma zapustila svoje ljubljene franšize, saj se je z vodstvom dogovorila, da še eno leto opravlja vlogo svetovalke.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.