Bo prizorišče, ki je prineslo toliko veselja Slovencem, črtano iz koledarja?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Finančne težave in spor z Norveško smučarsko zvezo so tiste, zaradi česar kultna letalnica v Vikersundu še ni potrjena v koledarju za prihajajočo sezono 2024/25.
Oglej si celoten članek

Kultno prizorišče smučarskih skokov Vikersund je za prihajajočo sezono (2024/25) svetovnega pokala v smučarskih skokih pod vprašajem, je potrdil Leif Arne Berget, vodja organizacijskega odbora tekmovanja v Vikersundu. Razlog pa finančne težave: Flying Team Vikersund AS namreč ni pripravljen nadaljevati sodelovanja z Norveško smučarsko zvezo pod dosedanjimi pogoji. Ti so jim namreč, tako trdijo sami, v zadnjih letih ustvarili 850.000 evrov minusa, zato si želijo izdatnejšega prihodka za zasneževanje in iz naslova televizijskih pravic.

Vikersund – znan po svojih dolgih poletih, trenutno najdaljših pod okriljem tekmovanj za svetovni pokal – je zaenkrat sicer uvrščen v koledar Mednarodne smučarske zveze, in sicer je predviden – tako kot letos –, da se bo tam prihodnje leto zaključila norveška turneja Raw Air. Toda kot poroča lokalni medij Bygdeposten, je bila zaradi nedoseženega dogovora organizacija marčevskega tekmovanja zdaj vprašljiva.

"Z Norveško smučarsko zvezo se že dolgo trudimo doseči dogovor. Doslej pogajanja niso bila uspešna, pot do dogovora med obema stranema pa je še dolga. Raw Air 2025 je trenutno pod vprašajem," je v ponedeljek dejal Berget. 

A vendarle, kar težko je verjeti, da bi Vikersund izpadel iz koledarja Mednarodne smučarske zveze. Norvežani se namreč zavedajo, da bo odpoved tekmovanja pomenila visoke posledice Mednarodne smučarske zveze, poroča specializirani portal za smučarske skoke skijumping.pl. To situacijo Norvežano še kako dobro poznajo, saj so se v preteklosti s tako težavo že srečali: po nesrečnem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih leta 2000 je Vikersund namreč za sedem let izpadel s koledarja svetovnega pokala.

"Če ne bomo pristali na trenutne pogoje in bo Vikersund odstopil od organizacije, to za FIS ne bo prijetna novica. Potem bo Vikersundbakken črtan s koledarja za naslednjih nekaj let in verjetno ne bomo dobili niti svetovnega prvenstva v smučarskih poletih, ko bomo "prišli na vrsto". To bo imelo resne posledice za godbo in sindikat, občino in gospodarsko skupnost v vasi. Ti dogodki vasi generirajo veliko denarja," je še naštel Berget.

Jasno pa je, da bo do dogovora ali dokončne prekinitve sodelovanja moralo priti kmalu, najverjetneje v naslednjih dnevih oz. tednih, Organizatorji pa ne skrivajo, da bo to njihov zadnji poziv v zvezi s tekmovanjem za prihodnje leto, saj bi morali njihovi dobavitelji in sponzorji že zdavnaj dobiti potrditev o tekmovanjih za prihodnje leto.

Vikersund je sicer prizorišče, ki je v preteklosti prineslo veliko veselja slovenskemu taboru, leta 2022 na svetovnem prvenstvu je slovenska moška ekipa osvojila zlato na ekipni tekmi. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.