Evrogol za zmago Slovenije v gosteh

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slovenska izbrana vrsta je gostovala v Kazahstanu in prišla do vseh teh točk z minimalno zmago.
Oglej si celoten članek

Četa selektorja Matjaža Keka je pred dnevi doživela neprijeten poraz na gostovanju na Norveškem, Skandinavci so bili boljši s kar 3:0. Kljub zadnjem negativnem izidu se je Slovenija na novo gostovanje odpravila kot favorit. V zadnjih dveh letih je še drugič gostovala v Kazahstanu, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo je marca 2023 slavila z 2:1, na zadnjem medsebojnem obračunu pa je pred mesecem dni v Stožicah zmagala s 3:0, ko je vse tri zadetke dosegel Benjamin Šeško.

Ob številnih poškodbah, predvsem na sredini igrišča, je Kek v prvo enajsterico po dolgem času uvrstil Josipa Iličića, v začetno postavo pa se je vrnil tudi Jan Mlakar. Ob odsotnosti Žana Karničnika se je Petar Stojanović iz zvezne vrste preselil v obrambno, dvoboj je začel na položaju desnega bočnega branilca.

V uvodnih minutah dvoboja ni bilo pravih priložnosti, v 12. minuti pa je prvič moral posredovati slovenski kapetan Jan Oblak. Kazahstanci so izvedli prosti strel z leve strani, žoga je prišla na rob šestnajsterca, kjer se je za strel odločil Islam Česnokov, a streljal preveč po sredini vrat.

Pet minut kasneje pa se je stresel okvir slovenskih vrat. Stojanović je s slabo podajo zapravil žogo, Kazahstanci so znova napadli po levi strani, nato pa je sledila podaja v šestnajsterec, kjer je žogo sprejel Abat Aimbetov, se obrnil in nameril v dolgi kot, zadel pa je prečko. Oblak je le s pogledom pospremil let okroglega usnja.

V 21. minuti so Slovenci ukradli žogo kazahstanski obrambi, Adam Gnezda Čerin je podal do Šeška, ta je močno ustrelil, vratar Igor Šacki pa je žogo uspel odbiti. Lmalu zatem je Iličić z desne podal pred vrata, kjer je bil za las prekratek Andraž Šporar, Šacki je žogo potisnil v kot.

Jan Mlakar je dobro preigraval v kazenskem prostoru tekmecev, a nato s podajo ni našel soigralcev. Še več je obetala akcija v 37. minuti, ko je pred vrati domačih žogo sprejel Šeško, si jo z dotikom 'podaljšal', a je zadnji hip pred njegovim strelom posredoval Aleksandr Maročkin in žogo uspel odbiti.

V 41. minuti je Erik Janža z leve strani podal v peterec, z glavo je ustrelil Šeško, a še enkrat se je izkazal Šacki in žogo izbil v kot. Kazahstanski čuvaj mreže je bil izjemen, povsem ob koncu prvega polčasa je zaustavil še nevaren strel Gnezde Čerina.

Že v prvi minuti drugega dela se je poškodoval Vanja Drkušić, zamenjal ga je Kenan Bajrić.

Slovenija je povedla v 55. minuti. Janža je z leve strani podal v sredino pred kazenski prostor Kazahstana, kjer se je za strel odločil Mlakar. Njegova bomba je poletela pod prečko za vodstvo z 1:0. Povsem nemočen je bil tudi odlični Šacki. Član Pise je dosegel svoj četrti reprezentančni zadetek.

Foto: Profimedia Jan Mlakar

Ta je bil že premagan tudi v 63. minuti. Šeško je prišel do žoge na slovenski polovici igrišča in z njo prodiral vse do šestnajsterca domačih, se otresel še zadnjega čuvaja in ustrelil, okroglo usnje pa je zadelo vratnico. Na odbitek je pritekel Šporar, ki pa so ga blokirali. Slednji je bil sicer tako ali tako v prepovedanem položaju.

V 70. minuti je žogo slabo podajal Šacki, prestregel jo je Mlakar, ki je krenil sam proti golu tekmeca, nato pa z močnim udarcem ustrelil preko vrat.

Kazahstanci so se skušali rezultatsko vrniti v igro, vendar do priložnosti niso prihajali. Kazahstanci so bili v zadnjih minutah precej več pri žogi, a so ostajali nenevarni do zadnje minute sodnikovega dodatka. Takrat je žoga v šestnajstercu v glavo zadela Nuralija Alipa, se visoko odbila v zrak in nato celo nevarno padla na prečko, Oblak jo je s skokom potisnil v kot.

 

Liga narodov, liga B, skupina B3, 4. krog:

Kazahstan : Slovenija  0:1 (0:0)
Mlakar 55.

Lestvica:
Norveška                3   2   1   0   5:1   7
Slovenija               4   2   1   1   5:4   7
Avstrija                3   1   1   1   6:3   4
Kazahstan               4   0   1   3   0:8   1
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:22 13. Oktober 2024.

    Glede na igro naših v zadnjih treh srečanjih, uvodna tekma z Kazahstanom je nakazovala drugačno nadaljevanje, je celo izplen štirih …

  • 14:53 13. Oktober 2024.

    Kekci nesposobni !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.