Slovenija podala uradno kandidaturo za odbojkarsko SP

Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenska delegacija je na kongresu Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) v Cagliariju uradno napovedala kandidaturo za organizacijo SP 2017 za ženske do 23. leta starosti, v slovenskem taboru pa še vedno upajo na nastop moške reprezentance na evropskih igrah v Bakuju prihodnje leto.
Oglej si celoten članek

Na kongresu v Cagliariju, kjer sta Slovenijo zastopala predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret in generalni sekretar OZS Gregor Humerca, so predstavniki 210 od 220 nacionalnih zvez dobršen del časa posvetili novostim in spremembam v okviru najpomembnejših tekmovanj, torej svetovnih prvenstev in svetovne lige, med drugim tudi formatu tekmovanja v svetovni ligi, znova pa se obetajo tudi spremembe v odbojkarskih pravilih.

Kot so sporočili z OZS, bo za Slovenijo bo najbolj pomembno dogajanje v prihodnjem mesecu, saj bo do 18. novembra jasno, ali bo moška reprezentanca lahko zaigrala na prvih evropskih igrah v Bakuju. "Za prve evropske igre v Bakuju smo za zdaj še vedno prve rezerve, saj nobena od dvanajstih reprezentanc nastopa uradno še ni odpovedala. Časa je še dobrih 14 dni in glede na to, da se igre prekrivajo s tekmovanjem v svetovni ligi, vseeno upamo, da se bo sprostilo kakšno mesto," je dejal Ropret, ki se je ozrl še na možnosti za organizacijo SP do 23 let.

"Bolje nam kaže glede organizacije svetovnega prvenstva U-23 za ženske. Zaenkrat smo edini, ki smo napovedali kandidaturo za organizacijo, odziv na kongresu je bil pozitiven, do konca meseca pa nas bo FIVB tudi uradno obvestila o vseh pogojih. Možnost za kandidaturo bodo seveda imele še druge države, a za zdaj interesa ni," je pojasnil Ropret. Kot pravijo pri OZS, je organizacija SP U-23 predpogoj za organizacijo evropskega prvenstva leta 2019, za katerega Slovenija prav tako želi kandidirati.

Spremembe nekaterih pravil

Sicer pa so na kongresu sprejeli nekatere spremembe v tekmovanjih. Ena od večjih sprememb je format tekmovanja v svetovni ligi, v kateri si želijo zaigrati tudi slovenski odbojkarji, ki jim je nastop v letošnjem tekmovanju preprečil poraz proti Grkom v polfinalu evropske lige. Po novem bo tekmovanje v svetovni ligi namreč potekalo v treh skupinah. V tretji skupini bosta, poleg Tunizije, Kitajske, Kazahstana, Egipta, Mehike, Portorika, Turčije, Slovaške in Španije, zaigrali tudi zmagovalka evropske lige, Črna gora ter drugouvrščena Grčija.

Predstavniki nacionalnih zvez so spremenili tudi nekaj pravil, ki bodo začela veljati že v prihodnji sezoni. Na največjih tekmovanjih bo prosta cona okrog igrišča manjša, tako da bo občinstvo odbojkarske boje lahko spremljalo od bližje (za igriščem bo cona merila le še 6,5 metra, ob straneh pa 5 metrov). V odbojko in odbojko na mivki se vrača pravilo, da se vsak dotik mreže znotraj območja odbojkarskih anten šteje kot napaka, s točkami za nasprotnika pa se bodo znova kaznovali kartoni in pa napake, ko igralcu na servisu poteče dovoljen čas za izvedbo. Igralci se bodo po novem z žogami lahko ogrevali tudi med samim nizom, in sicer v času polminutnega ali minutnega odmora in ne več le v času med dvema nizoma, pojasnjujejo pri OZS.

FIVB ob tem pospešeno razvija tudi sistem "Challenge", s katerim bi, podobno kot pri tenisu, sodniki lahko ugotavljali, ali je določena žoga padla v polje ali izven njega. Japonci so sistem za tovrstno ugotavljanje že razvili, a je za odbojko pomanjkljiv, saj si FIVB želi sistem, ki bi vključeval še dotik mreže in dotik v bloku. FIVB je od predstavnikov zvez dobila tudi zeleno luč za gradnjo nove dvorane slavnih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.