Škandalozno odiranje na prizorišču SP

Foto: Epa biatlon
Širša regija Anterselve v dolini Pustertal je močno vpeta v biatlon.
Oglej si celoten članek

Regija je prepoznavna predvsem kot smučarska meka na bližnjem Kronplatzu in smučišču 3 Zinnen, vsakoletna posebnost pa je biatlonsko tekmovanje. Ta za sabo potegne podražitve, ki mečejo tudi slabo luč na svetovno prvenstvo.

Dejstvo je, da so vasi v neposredni bližini biatlonskega centra v Anterselvi vsako leto razprodane, to pa delno velja za regijo, ki se 20 km vleče tako v smeri Brunica, kot v smeri avstrijske meje, saj gre za zimsko obdobje z obilo smučarji.

Letos, ko je na sporedu SP, je bilo zanimanje posebej veliko, kar pa je med domačini povzročilo veliko slabe volje. Cene so namreč zrasle v nebo in mečejo slabo luč na cenovno politiko te sicer zelo priljubljene turistične destinacije.

Tik pred začetkom SP je teden bivanja za dva v hotelu Wildgall s tremi zvezdicami, ki je 600 metrov oddaljen od tekmovališča, stal celo med 9000 in 12.000 evri, očitno vseh kapacitet v hotelu niso prodali, zato je enako sobo prihodnji teden moč dobiti za 5800 evrov, po prvenstvu v prvem tednu marca pa za 1660, konec marca pa že za 950 evrov.

Tudi lokalni časnik Südtiroler Tageszeitung v širokem prispevku turistične delavce opozarja, da so s cenovno politiko prekoračili razumne okvire. "Vsak razume, če so cene v obdobju biatlona 10 ali 20 odstotkov višje kot sicer. V tem času imamo v dolini pač največje povpraševanje," je razložil predsednik lokalnega turističnega društva Georg Zingerle, ki priznava, da je tudi sam zelo jezen na tiste hotelirje, ki si privoščijo 10-kratnike običajnih cen.

To je seveda razburilo tudi navijače, športnike in organizatorje. "To presega meje razumnega, a rad bi poudaril, da gre le za posameznike," še pravi Zingerle.

A zadeva dobiva širše razsežnosti. Vodstva posameznih reprezentanc dobro poznajo razmere, zato so številne ekipe sobe rezervirale že leto dni vnaprej. Prav v že omenjenem Wildgallu so nekaterim reprezentancam že potrdili bivanje, jeseni pa so odkrili velik posel in številnim nočitve stornirali, da bi zaslužili z navijači.

To pa so že dejavniki, ki ne ostanejo prezrti v širši javnosti. Prav ekipe so namreč tiste, ki namestitev v neposredni bližini biatlonske arene res potrebujejo. A očitno se hotelirji še predobro zavedajo, da v obdobju SP veljajo pravila prostega trga, ki so jih nekateri močno izkoristili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.