Senzacija v Zakopanah, tega res ni nihče pričakoval

Foto: Poljska smučarska zveza
Foto: Poljska smučarska zveza
Pred samo tekmo je bilo težko napovedati prvega favorita, a takšnega razpleta verjetno nihče ni pričakoval.
Oglej si celoten članek

Poljski smučarski skakalci so se v Zakopanah pomerili na tekmi državnega prvenstva, naslova prvaka pa se je na veliko presečenenje vseh prisotnih veselil komaj 19-letni Klemens Joniak, sicer član poljske B reprezentance, ki je poleti zbral samo 11 točk na tekmah celinskega pokala oziroma pokala Fis. 

Joniak je na kultni napravi Srednia Krokiew odčital lekcijo izkušenim konkurentom in v boju za naslov državnega prvaka premagal tudi nekater nabjolj zvečena poljska imena smučarskih skokih.

Pod do naslova si je tlakoval že v prvi seriji, v kateri si je s 104,5 metra zagotovil 3,5 točke prednosti pred na koncu drugouvrščenim Pawlom Wasekom. V finalni serji je zmogel 2,5 metra manj, a je kot eden redkih tekmovalev, ki so uspeli dvakrat preseči 100 metrov, še povišal prednosti pred zasledovalci. Na koncu je imel 8,5 točke prednosti pred Waskom in 19 pred tretjeuvrščenim Dawidom Kubackim

Maciej Kot je tekmo končal na petem mestu, Piotr Zyla mesto za njim. Četrto je bil Kacper Juroszek"Vsi prisotni v izteku skakalnice so komaj verjeli, kaj se je pravkar zgodilo," o presenetljivem razpletu piše spletni portal Sport.pl.

"Sprašujem se, kako je do tega prišlo. Moji skoki so v zadnjem času postajali vse boljši in boljši. Zelo sem zadovoljen s tem, kako se je razpletla tekma," je povedal Joniak.

Foto: X Joniak

"Zmage nisem pričakoval. Sem pa sebi dokazal, da sem tudi na tekmi zmožen pokazati 100-odstotkov. In kar je še pomembneje, nisem popustil v drugi seriji, kar se mi je v preteklosti že dogajalo. Včasih je bila želja prevelika in se mi potem ni izšlo," je povedal mladi skakalec in priznal, da je pred odločilnim skokom stežka krotil svoja čustva.

"Pred drugo serijo sem bil pod velikim pritiskom, saj že dolgo časa nisem bil v tako dobrem položaju po polovici tekme. Občutil sem velik stres, ki pa sem ga uspel pretvoriti v pozitivno energijo. To me je motiviralo, da pokažem še en dober skok."

Za mladega tekmovalca bo uspeh na državnem prvenstvu dobra odskočna deska za preboj med svetovno elito, še posebej zdaj, ko mu je s pomočjo trenerske ekipe uspelo identificirati in odpraviti nekatere tehnične pomanjkljivosti.

"V zadnjem mesecu sem naredil določene spremembe, kar je botrovalo daljšim skokom. V prvi vrsti sem bolj sproščen. Napredoval sem na nekaterih področjih, kjer sem imel doslej težave, s tem pa se je izboljšala tudi moja forma. Potreboval sem več mirnosti in samozavesti. Veliko zaslug gre tudi mojemu trenerju Wojciechu Toporju. On mi dal veliko. Imel sem težave pri zaletu, kar se je odražalo v položaju med letom. Zdaj smo to uspeli stabilizirati, tako da se lahko osredotočim na eno stvar naenkrat," je povedal mladi obetavni Poljak.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.