Selektor Penko meni, da gre za medijsko gonjo proti njemu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Penko pred prvo olimpijsko dirko vztraja pri strokovnosti izbire Urše Pintar.
Oglej si celoten članek

Selektor slovenske ženske kolesarske reprezentance Gorazd Penko je na četrtkovi novinarski konferenci v Parizu pred začetkom olimpijskih iger ponovil razloge za izbiro Urše Pintar pred državno prvakinjo Urško Žigart za olimpijsko cestno dirko. Penko vztraja, da je odločitev strokovna in trdi, da gre za načrtovano medijsko gonjo proti njemu.

Nekdanji kolesar, selektor moške reprezentance in idejni oče ženske poklicne ekipe BTC City se je znašel v središču pozornosti, potem ko je v olimpijsko reprezentanco postavil Pintar pred Žigart, ki je junija osvojila naslova državne prvakinje tako v kronometru kot tudi v cestni dirki. Poleg tega je Žigart tudi edina slovenska kolesarka med prvimi 100 na svetovni lestvici.

Penko je za medije pojasnil, da njegova odločitev temelji na dosežkih v celotnem preteklem letu in tudi na posebnostih trase olimpijske cestne dirke.

"Mislim, da je odločitev popolnoma strokovna," je dejal in ocenil, da se je Pintar doslej izkazala za boljšo v sprintih skupine, kar bo po njegovem pomembno v Parizu. "Kadar sta prišli skupaj v cilj, je bila vedno Urša Pintar veliko mest pred Urško Žigart," je zatrdil.

"Jasno je, da bo tu dirka takšna, da v cilj lahko pride cela skupina ali pa, recimo, skupina v begu petih ali sedmih kolesark, za njimi pa skupina 25 kolesark. In vemo, kdo je močnejši v sprintu," je še pojasnjeval Penko.

Ponovil je, da bi njegovo odločitev spremenila uvrstitev Žigart med najboljših 15 na kakšni od enodnevnih dirk svetovne serije. "Potem ne bi mogel reči ne. Ampak do zdaj nikoli v svoji karieri ni bila med najboljših 30," je še dejal.

S svojo odločitvijo je Penko v javnosti dvignil veliko prahu. Nestrinjanje z njo sta na družbenih omrežjih izpostavila tako Žigart kot njen zaročenec Tadej Pogačar, sicer najboljši kolesar sveta. Ta je nato tik pred zdajci odpovedal olimpijski nastop, dejal je, da potrebuje počitek po zgodovinskem dvojčku zmag na Giru in Touru.

Da se ne strinja z odločitvijo, je za medije v preteklih dneh dejal tudi predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović, ob tem pa pojasnil, da na odločitev nima vpliva, niti ne more zamenjati Penka, saj je to v rokah odbora za cestno kolesarstvo.

Na polemiko se je Penko odzval s trditvijo, da gre "za naštudiran scenarij, tudi medijski ... Tu druga stran sploh ni imela nikoli možnosti pojasniti, zakaj je bila 10 oziroma 15 minut zadaj na državnem prvenstvu. Zato, ker je bila bolna".

"Ampak jasno mi je, zakaj ni nihče nič vprašal Pintar ali pa mene ali pa kogar koli drugega iz tabora. Tako da, Pintar je bila bolna, zato je bila tako slaba na državnem prvenstvu, drugače bi bil rezultat bistveno drugačen," je Penko vztrajal v odgovorih za medije v Parizu.

"Olimpijska proga, takšna kot je, gre bistveno bolj na roko Pintar, kar priznavajo vsi, ki se na kolesarstvo malo bolj spoznajo, kot se sam," je še pristavil selektor.

Kot je še povedal, se njega celotno dogajanje ni toliko dotaknilo. "Verjetno dekleti malo bolj. Na ene to vpliva pozitivno, na druge spet negativno. Jasno, mi, ki smo zraven pri ekipi, želimo zadevo utišati in na ta način pomagati. Ker ljudje smo si različni. Ampak bomo videli, kako bo to vplivalo."

Pred sobotno vožnjo na čas je ob tem ocenil, da je prvi slovenski adut na tej dirki Eugenia Bujak. "Ona je tudi privozila Sloveniji to kvoto (za dve kolesarki, op. STA), kar je uspelo samo desetim državam. In ona se je v pripravah osredotočala na kronometer. Če računamo, da imajo vse velike države po dve dobri kolesarki v vožnji na čas, ob dobrem nastopu merimo okoli 15. mesta. Kar bo višje od tega, bo razlog za veselje."

Tudi za cestno dirko pravi, da bi proga znala ustrezati Bujak, katere cilj je izboljšati uvrstitev z iger v Tokiu 2020, za Pintar pa je cilj uvrstitev v prvo polovico nastopajočih. Ob tem je dejal, da Slovenki ne sodita v širši krog favoritinj, kar pomeni, da ne bo toliko pozornosti na njiju, to pa bi lahko bila tudi voda na mlin slovenskih kolesark.

Pintar si 158 kilometrov dolgo cestno dirko želi končati v prvi skupini. "OI so sanje vsakega vrhunskega športnika, a zame osebno cilj ni le to, da rečem, da sem bila na igrah, ampak sem na igre prišla, da nekaj pokažem. Želim si nekega rezultata, bo pa dirka kar dolga, zato se lahko zgodi karkoli," je povedala novinarjem.

"V zadnjih tednih sem se uspela maksimalno dobro pripraviti in tudi dvigniti pripravljenost," je 38-letnica povedala o svoji pripravljenosti. Pintar se bo osredotočila na nastop na cestni dirki, 4. avgusta, medtem ko jo olimpijski krst čaka v soboto na 32,4 kilometra dolgem kronometru, na katerega se bo podala kot prva med vsemi kolesarkami ob 14.30. V vožnji na čas so sicer pričakovanja slovenskega tabora za Pintar manjša. Kot je pojasnil Penko, Slovenija v tej disciplini predvsem želi izkoristiti osvojeno kvoto dveh kolesark.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 12:37 28. Julij 2024.

    No, prvi rezultat NEstrokovne odločitve je že jasen. 31. mesto od 35 udeleženk. Ob taki odločitvi je še kvota dveh …

  • 07:27 27. Julij 2024.

    Zakaj so v Sloveniji sploh državna prvenstva, če državne prvake določa za naslednje leto lahko vedeževalec Penko?

  • 18:28 26. Julij 2024.

    Ne razumem novinarjev, kaj bi radi prikazali. Jasno je, da sta se Roglič in Pogačar vnaprej - beri plane moštev …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.