"Tudi mi smo vedeli za Pogačarja, a to ni bilo izvedljivo"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Po mnenju šefa ekipe Soudal-Quick Step je rezultatska prevlada moštva UAE Team Emirates v veliki meri povezana z njihovimi finančnimi zmožnostmi.
Oglej si celoten članek

Patrick Lefevere, šef ekipe Soudal Quick-Step, katere član je prvo kolesarsko ime letošnjih olimpijskiih iger Remco Evenepoel, se je v svoji najnovejši kolumni za Het Nieuwsblad razpisal o uspehih ekipe UAE Team Emirates, katere člani so v letu 2024 zabeležili neverjetnih 77 profesionalnih zmag.

Kar 24 jih je prispeval najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar, skupni zmagovalec dirk po Italiji oziroma Franciji ter imetnik mavrične majice za naslov svetovnega prvaka na cestni dirki v Zürichu.

O presežku talenta v arabski ekipi nazorno priča tudi podatek, da se je v tekoči sezoni doslej med zmagovalce vpisalo kar 20 od 30 članov UAE-ja!

"Seveda ima denar veliko vlogo pri prevladi UAE-ja. Ni skrivnost, da bi bil marsikateri njihov pomočnik lahko vodja v večini drugih ekip. A hkrati ne želim zmanjševati njihovih zaslug za vse, kar so dosegli. UAE je zelo pametno sestavljena ekipa z veliko mladimi talenti," je zapisal Lefevere.

Belgijski funkcionar je v nadaljevanju pohvalil delo UAE-ja, ki velik pomen daje razvoju podmladka, namesto da bi z bajnimi zneski poskušali v svoje vrste privabiti uveljavljena imena iz konkurenčnih ekip, čeprav jim, roko na srce, tudi ta strategija ni ravno tuja.

"Na seznamu 20 kolesarjev, ki so zmagovali v letošnji sezoni, so imena, kot so Isaac Del Toro, Jan Christen in Antonio Morgado, ki so stari 20 let. Na vrhu piramide imajo Tadeja Pogačarja, ki je najbolj talentiran kolesar, istočasno pa veliko vlagajo tudi v temelje. Zaradi tega je vsem ostalim težko tekmovati z njimi."

Foto: Profimedia Patrick Lefevere

"Prav nič se ne bom zlagal, če rečem, da so največji kolesarski talenti tudi na radarju drugih moštev. Joxean Matxin, športni direktor UAE-ja, je dober skavt, a enako lahko trdim za našega Johana Mollyja. Tudi mi smo se pogovarjali z Antoniom Morgadom (član UAE-ja, op. a.). Če se ne motim, je bil Jan Christen (član UAE-ja, op. a..) blizu dogovora z bratoma Roodhooft (Alpecin–Deceuninck, op. a.), če ni celo podpisal pogodbe z njima. Tudi za Pogačarja in Mikkela Bjerga (član UEA-ja, op. a.) smo vedeli, vendar proračunsko to ni bilo izvedljivo," je priznal šef Soudala.

"Lahko imaš najboljše osebje in najbolj prijetno okolje, vendar ti dejavniki niso več odločilni. Na koncu je pogosto denar tisti, ki odloča. Družina, ki ima na računu na primer 70.000 evrov, bo seveda raje sprejela ponudbo, s katero bo njihov 16-letni sin zaslužil večkratnik tega zneska. To je povsem razumljivo, a istočasno me malce žalosti, da romantična ideja o 'odkrivanju novega talenta' postopoma izginja," je sklenil Lefevere.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:26 7. Oktober 2024.

    Denar za prestop in podpis pogodbe je pomemben , samo kako potem naprej do uspehov , je pa delo trenerjev …

  • 10:15 7. Oktober 2024.

    Romantika v sportu?! Hahaha, te ni bilo niti v Stari Grciji, ne pa danes. Vcasih so dobili zmagovalci ovco ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.