Roglič na ciljni črti do etapne zmage in rdeče majice

Foto: Epa
Foto: Epa
Četrta etapa dirke po Španiji se je končala z zmago Primoža Rogliča. Ta je tudi oblekel rdečo majico.
Oglej si celoten članek

V četrti etapi Vuelte so prvič na svoj račun prišli kolesarji, ki jim ustreza vožnja v klanec, današnja preizkušnja se je namreč končala z vzponom na zahtevni Pico Villuercas.

Med favorite za etapni uspeh je sodil tudi Primož Roglič, a je bila forma trikratnega zmagovalca dirke po Španiji pred etapo vprašljiva zaradi grdega padca, ki ga je utrpel na Touru, po njem namreč nekaj časa ni treniral, na Vuelto pa se je še vedno podal z bolečinami v spodnjem delu hrbta.

Na začetku etape so se sicer v beg skušali podati številni kolesarji, naposled pa se je le odlepila peterica ubežnikov - Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale), Sylvain Moniquet (Lotto Dstny), Filippo Zana (Jayco-AlUla), Fablo Castrillo (Pharma Kern) in Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi). Pri Red Bull - BORRA - hansgrohe so potrdili dejstvo, da bo Roglič lovil etapno zmago, saj so se postavili na čelo glavnine in ohranjali znosno razliko do ubežnikov.

V živo:

  • 114 km do cilja: Peterica ima malce manj kot tri minute in pol naskoka pred pelotonom.
     
  • 92 km do cilja: Pri ekipi Red Bull - BORA - hansgrohe so še naprej narekovali tempo v glavnini, prednost ubežnikov se je zmanjšala za dobro minuto in je znašala okoli dve minuti in 20 sekund.
     
  • 77 km do cilja: Naskok ubežnikov je znašal natanko dve minuti. Bil je že manjši, a so si kolesarji Red Bulla vzeli čas za lovljenje vrečk s hrano, nihče drug pa ni želel prevzeti njihovega dela. Tudi moštvo Visma - Lease a bike, ki je imelo v svojih vrstah nosilca rdeče majice Wouta van Aerta, lanskega zmagovalca Seppa Kussa in Ciana Uijtdebroeksa. Nizozemska ekipa se je sicer vseskozi vozila za nemško-avstrijsko.
     
  • 53 km do cilja: Ubežniki so začeli vzpon na Puerto de Miravete (8 km, povprečni naklon 4.5%). Rogličevi moštveni kolegi so popustili v tempu, razlika se je začela večati.
     
  • 47 km do cilja: Na vrhu vzpona je bil prvi Armirail. Francoz, ki se je v etapo podal s skupno osmega mesta, le s sekundo zaostanka za Rogličem. Glavnina je zaostajala tri minute.
     
  • 24 km do cilja: Razlika je bila 2:22. V ospredju sta že nekaj kilometrov sama kolesarila Armirail in Castrillo.
     
  • 16 km do cilja: Na čelu glavnine so bili vsi kolesarji ekipe Red Bull - BORA - hansgrohe, zaostanek se je zmanjšal na 1:47.
     
  • 14 km do cilja: Ubežnika sta se že začela vzpenjati do Pico Villuercasa. Klanec s povprečnim naklonom 6,2 odstotka sicer ne spada med najzahtevnejše, a v oči bode predvsem drugi del klanca. Ob koncu se bodo tri kilometre zapovrstjo kolesarji vzpenjali ob povprečnem naklonu nad 14 odstotkov, preden bo v zadnjih dveh kilometrih klanec znova položnejši.
     
  • 11 km do cilja: Razlika je znašala 1:21. Odpadel je nosilec rdeče majice van Aert.
     
  • 7 km do cilja: Na čelu se je pojavilo še nekaj favoritov v boju za skupni seštevek. Prednost vodilnega dvojca se je stopila na 30 sekund.
     
  • 5 km do cilja: Na čelu so bili kolesarji moštva UAE Team Emirates, ki so bili v 'službi' Joaa Almeide in Adama Yatesa. Dvojec je imel 14 sekund prednosti.
     
  • 4,8 km do cilja: Z napadom je poizkusil Pavel Sivakov (UAE),  Roglič je uspel priključiti, skupina se je precej razredčila. Oba ubežnika so kmalu prehiteli.  
     
  • 4 km do cilja: Primož se je postavil na čelo in navil tempo. Kasneje je skočil Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale), Avstrijec si je prikolesaril nekaj metrov prednosti.
     
  • 2,5 km do cilja: Roglič je ujel Galla, s Slovencem sta ostala le še Enric Mas (Movistar) in Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny).
     
  • 1,5 km do cilja: Vodilni trojici so se pridružili Almeida, Gall in Američan Matthew Riccitello (Israel - Premier Tech), kasneje še Mikel Landa (Soudal - Quick-step).
     
  • Cilj: Odločil je sprint. Van Eetvelt je že dvignil roko, a ga je Roglič ujel nekaj metrov pred ciljno črto. Belgijec je nato jezno udaril po krmilu. Prvi sedmerici so pripisali enak čas, a je Roglič z bonus sekundami prišel do rdeče majice. Almeida v skupni razvrstitvi zaostaja 8 sekund, Mas pa 32.
     
    Precej več so izgubili Kuss, Adam Yates, Tao Geoghegan Hart ...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.