Evenepoel ubranil naslov, Roglič slabše od pričakovanj

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Belgijec Remco Evenepoel je na SP v Zürichu združil naslova olimpijskega in svetovnega prvaka v vožnji na čas ter tako potrdil primat v tej disciplini. Zmagovalni oder sta dopolnila Italijana, srebrn je bil Filippo Ganna, bronast pa Edoardo Affini. Primož Roglič je osvojil 12. mesto.
Oglej si celoten članek

Belgijec Remco Evenepoel je ubranil naslov v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu. V Zürichu je 24-letnik po 46,1 km razgibane trase ugnal dva Italijana, srebrnega Filippa Ganno za šest in bronastega Edoarda Affinija za 54 sekund.

Edini slovenski predstavnik Primož Roglič je preizkušnjo končal na 12. mestu, čeprav je potihem upal, da bi se lahko vmešal v boj za odlijča.

Končni vrstni red na odru za zmagovalce je bil na las podoben tistemu na lanskem SP v Glasgowu. Evenepoel je kljub izgubi časa v zadnjem delu trase postal šele šesti kolesar, ki je ubranil naslov svetovnega prvaka.

Foto: Profimedia Evenepoel

Belgijcu je pred startom ponagajala tudi veriga, vendar so težave uspeli še pravočasno odpraviti. Medtem ga je v nesporedni bližini že čakalo rezervno kolo, ki pa ga na koncu ni potreboval.

"Kar nekaj časa sem potreboval, da sem znova prišel v pravo formo po olimpijskih igrah. Ampak ravno pravočasno. To je bil kar zahteven dan. Minuto pred startom se mi je snela veriga, izgubil pa sem tudi merilec moči, tako da sem moral odpeljati po občutku. V zadnjih kilometrih me je kar malo zmanjkovalo. Brez merilca moči je bilo seveda zahtevno držati ritem, a na SP ni pomembno, kakšna je razlika. Čas je bil v zelenem in zazdelo se mi je, da lahko proslavljam z rokami v zraku."

Remco Evenepoel

Ganna je osvojil že peto kolajno, drugo srebrno zapovrstjo, medtem ko je Britanca Joshuo Tarlinga na odru za zmagovalce v Zürichu zamenjal nedavni evropski prvak Affini.

Štiriintridesetletni Roglič, olimpijski prvak v vožnji na čas pred tremi leti ter na SP že srebrn v kronometru pred sedmimi leti, je po 12,5 km ravninskega dela po nekoliko rezervirani vožnji zasedal šele 11. mesto z zaostankom 37 sekund.

Drug del z dvema krajšima klancema bi moral biti Rogliču pisan na kožo, a je tudi v tem delu izgubljal stik z najboljšimi. Na vrhu je bil po 26,6 km še naprej 11., a že z zaostankom 1:16 minute.

V tretjem delu je Zasavec nekaj mest pridobil in se zasidral v deseterici, a nato do konca spet nekoliko izgubil. Ciljno črto je Roglič prečkal s časom 55:08 minute oziroma 2:06 za svetovnim prvakom Evenepoelom.

"Dal sem vse od sebe, to je gotovo. Iz tega vidika sem lahko zadovoljen in nasmejan. Rezultat pa je, kakršen je. Včasih si bolj spredaj, drugič malce bolj zadaj. Zdaj gremo dalje. Ne vem, kako točno sem šel. Definitivno so bili vsi ostali hitrejši kot jaz. Vemo, kaj mi je pisano na kožo in kaj ne. Trasa je, kakršna je. Moram jo vzeti kot takšno in dati vse od sebe. To je bilo to za danes. Bomo videli, kako bo do nedelje. Iskreno sem še čutil utrujenost od Vuelte in bilo se je težko priganjati in dajati maksimum ves čas, kar je za kronometer potrebno. Cestna dirka je druga zgodba, nov izziv in skušali se bomo kar najbolje pripraviti."

Primož Roglič za RTV Slovenijo

Že od samega začetka je bilo jasno, da se bosta izjemna Belgijec in Italijan spopadla za zlato. Evenepoel je imel pri prvem vmesnem času 6,7 sekunde naskoka, na vrhu obeh krajših klancev pa je ta prednost narasla le za dve sekundi in pol.

Evenepoel je tudi do doline pridobival in imel pri tretjem vmesnem času 19 sekund naskoka pred Ganno, do cilja pa je nato ubranil vsega šest sekund prednosti in drugič zapovrstjo postal svetovni prvak po lanski zmagi iz Glasgowa.

Tesno je bilo tudi v boju za tretje mesto. Bron si je po odlični drugi polovici trase, ki je bila precej hitrejša, zagotovil evropski prvak Affini, ki je za 23 sekund za sabo zadržal lani bronastega Britanca Joshuo Tarlinga.

Smolo je imel predvsem Avstralec Jay Vine, ki je bil tako pri drugem kot tretjem vmesnem času tretji, nato pa je grdo padel in okrvavljen ciljno črto prečkal kot peti.

SP v kolesarstvu, vožnja na čas (46,1 km):

Roglič je imel ob prvem merjenju časa deveti vmesni rezultat. Slovenca sta nato dve mesti nižje potisnila Evenepoel, ki je prevzel virtualno vodstvo, in Ganna. Roglič je do prvega merjenja izgubil več kot pol minute (+0:37) v primerjavi z Evenepoelom. Medtem se je na prvo mesto v cilju zavihtel Affini.

Evenepoel je v prvem delu trase vzpostavil osem sekund prednosti pred Ganno, razlika pa se je do drugega merjenja povečala še za sekundo. Vse bolj je postajalo očitno, da se bo Roglič težko vmešal v boj za najvišja mesta, ob drugem merjenju je bil še vedno 11., njegov zaostanek za Evenepoelom pa je znašal že minuto in 16 sekund.

Zelo hitro je bil na poti Vine, a je po padcu na vratolomnem spustu izgubil možnosti za prevzem vodstva. Povsem okrvavljen je v cilj pripeljal z 29 sekundami zaostanka za Affinijem.

Foto: Print Screen Jay Vine

Evenepoel je do tretjega vmesnega časa še povišal prednost pred Ganno na 19 sekund, Roglič pa je napredoval na deveto mesto (+1:35). Slovenec je nato v zadnjih kilometrih še nekoliko popustil, tako da je Ganna ciljno črto prečkal pred njim.

Foto: Print Screen Ganna je tik pred ciljem prehitel Rogliča.

Evenepoel je ubranil naslov svetovnega prvaka in ga združil z olimpijskim, na koncu mu je ostalo šest sekund zaloge. Roglič je osvojil 12. mesto.

* Vožnja na čas, Zürich (46,1 km):
 1. Remco Evenepoel (Bel)                53:01
 2. Filippo Ganna (Ita)                 + 0:07
 3. Edoardo Affini (Ita)                  0:55
 4. Joshua Tarling (VBr)                  1:18
 5. Jay Vine (Avs)                        1:25
 6. Kasper Asgreen (Dan)                  1:31
 7. Tobias Foss (Nor)                     1:45
 8. Stefan Küng (Švi)                     1:49
 9. Victor Campenaerts (Bel)              1:56
10. Brandon McNulty (ZDA)                 1:59
11. Bruno Armirail (Fra)                  2:05
12. Primož Roglič (Slo)                   2:07
...

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.