Roglič razkril, koliko je znašala njegova prva profesionalna plača

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Primož Roglič je razkril zanimive podrobnosti o svojih začetkih v svetu profesionalnega kolesarstva.
Oglej si celoten članek

Primož Roglič velja za enega od najboljših slovenskih športnikov vseh časov, čeprav je bila njegova pot proti svetovnemu vrhu precej nenavadna. Štiriintridesetletnik je zelo pozno vstopil v svet profesionalnega kolesarstva, potem ko je športno kariero začel kot smučarski skakalec

Prvo priložnost za dokazovanje je dobil v moštvu Adria Mobil, kjer je ostal tri leta, sledil je prestop k Vismi, s katero je osvojil štiri od skupno petih tritedenskih dirk; trikrat je bil najboljši na dirki po Španiji, enkrat pa na dirki po Italiji.

Zadnjo, skupno že četrto Vuelto, je osvojil kot član ekipe Red Bull-Bora-hansgrohe, kateri se je pridružil po koncu lanske sezone.

Roglič je o svojih začetkih spregovoril v najnovejši spletni epizodi Zasliševalnice, kjer je odgovarjal na vprašanja nekdanjega profesionalnega gorskega kolesarja Kristjana Vrečka.

"Pri Adrii sem spoznal, kaj je to cestno kolesarstvo. Meni se ni niti sanjalo, prav tako nisem nikogar poznal. Lahko sem samo po televiziji gledal Tour de France in podobne dirke. Zdelo se mi je, da bi bilo to nekaj zame. Glavo sem imel pravo, vzdržljivost tudi, čeprav nisem bil prepričan, se mi je zdelo, da sem dober v vzdržljivostnih športih. Z Adrio sem dobil prvi vpogled, kaj sploh pomeni dirkanje, etapne dirke, itd.," je povedal Roglič in razkril, koliko je ob podpisu pogodbe leta 2013 znašala njegova plača.

"Imel sem prvo plačo leta 2013. 300 evrov. Prvo pogodbo sva podpisala z Bogdanom (Finkom, op. a.). Rekel sem mu, da ne potrebujem ničesar, samo kolo in možnost, da preizkusim in vidim, ali je to zame. Rekel je: 'Ne, ne, nekaj ti moramo dati.' To je to. Takšen je bil začetek," je razkril.

Foto: Profimedia Primož Roglič

Če bi takrat vedel, kaj ga čaka v prihodnosti, bi si, kot pravi sam, zagotovo izbral drugo pot. "Ni me skrbelo," je uvod v novo kariero opisal Roglič. "Dvomov nisem imel, sicer ne bi nikoli začel. Zdaj, ko vem, kaj vse bom moral prestati in kaj me čaka, mogoče ali pa zagotovo sploh ne bi vstopil v to. Če pa ne veš oziroma se ne obremenjuješ s tem, to preprosto narediš in premaguješ izzive, ki ti pridejo nasproti," je dodal.

Prvi veliki met mu je uspel na prologu dirke po Italiji leta 2016, ko je z drugim mestom sebi in konkurentom dokazal, da bo treba nanj v prihodnje resno računati.

"Saj veš, kako je, ko skakalec pride v kolesarstvo. Nekdo, ki je treniral skoke in kolesari šele štiri leta. To je bilo sicer skoraj deset let nazaj. Danes so fantje stari 20 let in že tekmujejo na grand tourih. Jaz sem vstopil pri 27 letih. Vsi so se spraševali, kaj ta tukaj počne. In so hitro spoznali. Vedno sem si vse izboril in se dokazal. Pridobil sem si spoštovanje in hkrati odgovornost, ki jo to prinese." je povedal slovenski as.

Celoten pogovor z njim si lahko ogledate v priložnem posnetku.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:38 23. Oktober 2024.

    Rogla je fajn dedc in velik športnik !!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.