Sporen manever odločil dirko v Misanu, Martin protestiral

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Italijan Enea Bastianini (Ducati) je z agresivnim manevrom v zadnjem krogu prehitel Jorgeja Martina (Ducati Pramac) in si privozil zmago na VN Emilie-Romagne.
Oglej si celoten članek

Italijanski motociklist Enea Bastianini (Ducati) je zmagovalec dirke za VN Emilie-Romagne, potem ko je v zadnjem krogu na kontroverzen način prehitel Španca Jorgeja Martina (Ducati Pramac), sicer vodilnega v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva. Tretje mesto je osvojil Španec Marc Marquez (Ducati Gresini).

Ducati je na dirkališču v Misanu dosegel jubilejno 100. zmago na dirkah za svetovno prvenstvo.

Foto: Profimedia Stopničke v Misanu

Martin je v skupni razvrstitvi povečal prednost pred Italijanom Francescom Bagnaio (Ducati), ki ni dokončal današnje preizkušnje. Vodilni Španec je zbral 341 točk, Bagnaia jih ima 317, tretjeuvrščeni Bastianini pa 282 točk.

Martin je bil od četrtega kroga na čelu motociklistične karavane na današnji dirki na Apeninskem polotoku, a mu je Bastianini vseskozi dihal za ovratnik in ga v zadnjem krogu z agresivnim manevrom tudi ukanil. Španec je po dirki dejal, da je bil izrinjen s steze, vodstvo dirke pa kljub njegovemu protestu ni spremenilo vrstnega reda na današnji dirki.

Foto: Print Screen Reakcija Jorgeja Martina na prehitevanje Enee Bastianinija.

Moto GP Vodilna v skupnem seštevku obračunala za sprintersko zmago

"To je bila težka dirka. Menim, da sem bil danes najmočnejši, zaslužil bi si zmago," je bil po današnjem drugem mestu nekoliko razočaran Martin, ki pa kljub temu zadovoljen zapušča Misano, saj ima šest dirk pred koncem svetovnega prvenstva 24 točk prednosti pred drugouvrščenim Bagnaio, ki je deset krogov pred koncem izgubil oblast nad svojim motorjem in zletel s steze.

"Jorge Martin je skozi celotno dirko vozil naravnost popolno, v zadnjem krogu pa sem izkoristil njegovo manjšo napako in ga prehitel. Vse skupaj je bilo zelo na meji in tesno, a se mi je izšlo," je po sedmi zmagi v kraljevskem motociklističnem razredu dejal 26-letni Bastianini, ki je rojen v Riminiju, le streljaj stran od dirkališča v Misanu.

V razredu moto2 je slavil Italijan Celestino Vietti (KTM), vodstvo v skupni razvrstitvi pa je zadržal Japonec Ai Ogurava (MT Helmets). V razredu moto3 je smetano pobral Kolumbijec David Alonso (Aspar), premočno vodilni tudi v generalni razvrstitvi.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo čez teden dni v Indoneziji, nato sledijo še preizkušnje na Japonskem (5. in 6. oktober), v Avstraliji (19. in 20. oktober), na Tajskem (26. in 27. oktober), v Maleziji (2. in 3. november) ter sklepna v španski Valencii (16. in 17. november).

* Izidi:
- motoGP:
1. Enea Bastianini (Ita/Ducati)             41:14.653
2. Jorge Martín (Špa/Ducati-Pramac)         +   5,002
3. Marc Marquez (Špa/Ducati-Gresini)            7,848
4. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati-VR46)            9,200
5. Franco Morbidelli (Ita/Ducati-Pramac)       13,601
...
- skupno:
1. Jorge Martin (Špa/Ducati-Pramac)               341
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)                 317
3. Enea Bastianini (Ita/Ducati)                   282
4. Marc Marquez (Špa/Ducati-Gresini)              281
5. Brad Binder (JA/KTM)                           165
...

- moto2:
1. Celestino Vietti (Ita/KTM)               35:14,240
2. Aron Canet (Špa/Fantic)                  +   0,029
3. Tony Arbolino (Ita/ELF Marc)                 1,921
- skupno:
1. Ai Ogura (Jap/MT Helmets)                      188
2. Sergio Garcia (Špa/MT Helmets)                 166
3. Joe Roberts (ZDA/American Racing)              143
...
- moto3:
1. David Alonso (Kol/Aspar)                 33:53,212
2. Angel Piqueras (Špa/Leopard)             +   0,175
3. Collin Veijer (Niz/Husqvarna)                0,367
- skupno:
1. David Alonso (Kol/Aspar)                       271
2. Daniel Holgado (Špa/GasGas Tech3)              189
3. Collin Veijer (Niz/Husqvarna)                  188
...

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:50 22. September 2024.

    Pa koga zanimajo ti kekci, ki še angleščine ne obvladajo. Naj si jih ProPlus gleda skupaj z voditeljema in oglasi. …

  • 18:37 22. September 2024.

    Bastianini je le izkoristil trenutek nepozornosti in malce preveč prostora, ki ga je na notranji strani pustil Martin in zvoniti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.