Pogačar priznal: Strah me je bilo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je z zmago v soboto po Lombardiji sklenil izjemno sezono 2024. Na prireditvi Festival športa se je 26-letnik v nedeljo v Trentu z novinarji Gazzette dello Sport razgovoril o številnih temah in dejal, da je letos uresničil vse cilje.
Oglej si celoten članek

S 25 zmagami v letu 2024 je Pogačar spisal eno največjih poglavij v zgodovini tega športa. "Velikokrat razmišljam o tem, kako privilegiran sem, da lahko zmagujem na pomembnih dirkah. Pošteno bi bilo, da bi bili vsi v takem položaju, ampak v življenju ni vedno tako. Hvaležen sem, da imam te priložnosti in živim to življenje," je za začetek dejal slovenski as.

Na okrogli mizi se je sprehodil od začetkov v kolesarstvu na prevelikem kolesu do prehoda med poklicne kolesarje. Pri vsega 26 letih ga zdaj primerjajo z velikani tega športa.

"Slišim vse te primerjave. So prijetne, a se nerad primerjam z nekdanjimi zvezdami. Davne zgodovine kolesarstva niti ne poznam, saj se še nisem rodil, ko so oni zmagovali. Rad sledim svoji poti in ustvarjam svojo zgodbo. Živim v trenutku in se ne obremenjujem z zgodovino," je na to temo dejal Pogačar.

V tej sezoni je večinoma zmagoval s samostojnimi pobegi. Od 81-kilometrskega na Strade Bianche, do napada 100 km pred koncem svetovnega prvenstva v Zürichu na poti do prvega naslova.

"Če bi bil vseh 100 km sam, bi se mi zmešalo. V zadnjem krogu sem le še odšteval kilometre in upal na vrh klanca, da pridem čim prej do spusta. Nikoli nisem zares vedel, koliko moči še imam in koliko te je ostalo zasledovalcem. Strah me je bilo, skupina je bila močna in če dobro sodeluje, te lahko ujame na vsakem terenu," je pot do mavričaste majice opisal Pogačar.

Z njo je uresničil vse tri cilje za to leto. Je pa med sezono razmišljal tudi o morebitnem nastopu na Vuelti in zmagah na vseh treh tritedenskih dirkah v koledarskem letu. "Seveda sem razmišljal o tem, še posebej po Touru. A že olimpijske igre sem moral odpovedati, da sem se spočil. Za Vuelto bi moral iti na priprave ter oglede tras. Vsekakor ne bi bil v najboljši formi. To vzdrževati bi bilo praktično nemogoče," je opozoril Pogačar.

"Pred sezono sem si postavil cilj postati svetovni prvak. Vse odločitve letos so bile prave in uresničil sem vse cilje," je o trojčku zmag Giro - Tour - SP dejal slovenski as. Kot najboljši dan v sezoni je izpostavil 15. etapo dirke po Franciji.

"Seveda sem bil v dobri formi tudi v soboto po Lombardiji, prav tako v Livignu ter na dirki Liege - Bastogne - Liege, a če bi moral izpostaviti en dan, je bila to 15. etapa do Plateau de Beilla." Takrat je prednost pred Dancem Jonasom Vingegaardom v skupnem seštevku po impresivni zmagi povišal na več kot tri minute.

Dolga leta je najbolj na Touru pogledoval proti Primožu Rogliču. "Toda v zadnjih letih je imel precej smole na Touru, zato je tam zdaj prvi tekmec Jonas," je priznal in kot zmagovalec prestižne dirke po Flandriji pogled usmeril tudi na klasike: "Tam sta glavna Mathieu van der Poel in Wout Van Aert. Malce sem se skušal 'infiltrirati' v njun naravni habitat, kar jima mogoče ni všeč."

Ob načinu Pogačarjevega dirkanja se zdi, da je taktika zapisana v kamen, a je to tezo najboljši kolesar na svetu ovrgel: "Rad seveda naštudiram traso in si zamišljam, kako bi lahko dirka potekala. Nikoli pa ne rečem, kakšna naj bo taktika in da je to edina pot. Dirkam po instinktu in sledim dogajanju. V kolesarstvu imamo več načrtov in moraš biti odprt za vse možnosti."

Njegovi cilji za naprej so povezani predvsem z manjkajočimi zmagami na Vuelti ter preostalih dveh od petih največjih enodnevnih dirk.

"Nisem še bil na Roubaixu, le malce sem okusil traso kot mladinec, kar se ni zame ni končalo dobro. Dirko Milano - Sanremo je najtežje osvojiti. Vedno se bo namreč našel nekdo od hitrejših kolesarjev, ki bo prišel z mano čez Cipresso in Poggio ter se pomeril v sprintu. A ne bom obupal. Mogoče bom drugo leto poskusil nekoliko drugače kot v zadnjih letih," je za konec pristavil Pogačar.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.