Pogačar pojasnil svojo sporno gesto ob proslavi zmage

Foto: Eurosport
Foto: Eurosport
Pogačar je pojasnil razlog za nevsakdanjo gesto pri prečkanju ciljne črte.
Oglej si celoten članek

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na nedavni VN Montreala odpihnil konkurenco s silovitim napadom 23 kilometrov pred ciljem, s katerim je strl vse najresnejše tekmece ter se odpeljal suvereni zmagi naproti.

Izjemni Slovenec je tako potrdil odlično formo pred zaključkom sezone, v kateri ima priložnost, da kot tretji kolesar v zgodovini osvoji trojno krono kolesarstva, saj bi po Eddyju Merckxu in Stephenu Rochu lahko postal prvi kolesar z zmagami na Giru, Touru in svetovnem prvenstvu v istem letu.

Pogačar je na stavnicah prvi favorit prvenstva, a je bila do minulega vikenda njegova forma velika neznanka, saj si je vzel po zmagi na dirki po Franciji daljši odmor ter se pojavil na startu šele na dveh slovitih kanadskih klasikah, dva tedna pred začetkom svetovnega prvenstva.

A če smo se zavedali, da mu VN Quebeca zaradi enostavnosti trase ne bo preveč odgovarjala, pa je vse dvome o svoji pripravljenosti razblinil s spektakularno zmago na VN Montreala, kjer se je lahko zadnje kilometre že veselil ter delil gledalcem petke, preden je zmagoslavno prečkal ciljno črto.

Pri tem pa so mnogi opazili pri Pogačarju do sedaj še nikoli videni način proslavljanja, saj je izgledalo, kot da z roko miri gledalce. Gre za način proslave, ki so ga v preteklosti poimenovali "calma, calma" ("mirno, mirno"), potem ko je na tak način Cristiano Ronaldo proslavljal zadetke in s to gesto še dodatno "miril" ter zbadal nasprotne navijače.

Fifa in Uefa sta Portugalcu prepovedali takšno slavje zadetkov, saj naj bi Ronaldo na tak način presegel mejo izzivanja nasprotnikov. Cristiano sicer nikoli ni priznal, da je bil takšen njegov namen, pač pa se je branil, da je gesta namenjena njegovim soigralcem in navijačem, katere miri, naj ne skrbijo, naj ostanejo mirni, saj imajo njega.

Mnogi so se tako po dirki spraševali, kaj je Pogačar hotel sporočiti s to kontroverzno gesto ter komu je bila namenjena. Odlični Slovenec pa je po dirki pojasnil, da se je s to gesto zgolj priklonil mestu Montreal, organizatorjem in vsem domačim gledalcem, ki so ga vzpodbujali ob cesti.

VN Montreala je namreč krožna vožnja po ulicah Montreala, tako da se je Pogačar vsakič, ko je prečkal ciljno črto, pripeljal mimo kipa slovitega kanadskega državnika George-Etienna Cartierja, ki je uprizorjen, kako z roko umirja državljane, saj ga mnogi smatrajo za očeta Kanade in mirnega ter prijateljskega sobivanja potomcev Angležev in Francozov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.